Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Elena Udrea, noul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară

Partidul Mişcarea Populară are un nou preşedinte. Elena Udrea a fost aleasă, sâmbătă, la primul Congres al PMP în funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni. Ea l-a avut drept contra-candidat pe Daniel Funeriu.

Elena Udrea, noul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară

Articol de Politica Romaneasca, 07 Iunie 2014, 07:49

UPDATE Ora 17.00 Elena Udrea a fost aleasă sâmbătă preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP) la Congresul partidului desfăşurat la Palatul Parlamentului, obţinând 742 de voturi pentru, iar contracandidatul său Daniel Funeriu numai 209 voturi.

Au fost 951 de voturi fiind valide, iar 13 voturi au fost anulate.

La momentul declanşării votului la Congresul PMP erau prezenţi 985 de delegaţi ai partidului.

După aflarea rezultatului, noul lider al partidului a mulţumit celor care au votat-o şi a promis "că vom schimba împreună clasa politică".

'"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă promit că vom construi împreună partidul acela de care România are nevoie. Vă promit că vom schimba împreună clasa politică. Vă promit că vom schimba împreună România în bine, vă promit că vom conta în alegerile prezidenţiale din această toamnă. Vă promit că vom fi primul partid din România în 2016. Mult succes!" a spus Elena Udrea, după alegerea sa în funcţia de preşedinte al PMP.

UPDATE Ora 13.50. Delegaţii Partidului Mişcarea Populară (PMP) la primul Congres al formaţiunii au început să voteze, sâmbătă, conducerea partidului.

Pentru funcţia de preşedinte al PMP au rămas în cursă Elena Udrea şi Daniel Funeriu, după ce Gelu Vişan, Adrian Papahagi şi Adrian Rădulescu şi-au anunţat retragerea candidaturilor pentru şefia partidului.

UPDATE Ora 12.55 Candidata cu cele mai mari şanse, Elena Udrea a afirmat în discursul său că oamenii aşteaptă de 24 de ani să existe o forţă politică responsabilă, iar PMP trebuie să demonstreze acest lucru.

"Cred că această competiţie din care va reieşi viitoarea conducere a Partidului Mişcarea Populară şi prima aleasă, cred că va trebui să ducă la mult aşteptatul lider de care acest partid are nevoie. Un om care să continue tot efortul pe care l-a făcut Eugen Tomac împreună cu dumneavoastră, împreună cu noi cu toţi şi care să poată să facă din Partidul Mişcarea Populară un partid care să conteze în noiembrie 2014 şi primul partid din România în 2016", a afirmat Udrea.

Fostul ministru al Turismului a mai spus că Mişcarea Populară este, deja, un partid, care contează pe scena politică românească şi i-a felicitat pe cei prezenţi şi pe membrii PMP pentru rezultatele obţinute.

"Felicitări, este meritul vostru. PMP a obţinut 6,2% în ultimele alegeri şi în acest moment este un partid care contează pe scena politică românească, este un partid de care ceilalţi trebuie să ţină cont. Vreau să vă spun că mie nu mi se rupe de partid. Îmi pasă foarte tare ce se întâmplă cu Mişcarea Populară", a spus Udrea.

Candidata Elena Udrea a susţinut că marele handicap al PMP la alegerile europarlamentare a fost lipsa structurilor în teritoriu, comparativ cu partide care fiinţează de 25 de ani.

Ea a subliniat că în prima zi după Congres trebuie demarată activitatea legată de dezvoltarea structurii teritoriale a partidului şi cea de atragere alături de partid de oameni valoroşi şi integri pentru a duce mai departe viziunea preşedintelui Traian Băsescu.

"Şi anume să ducem mai departe viziunea celui care a fost lângă PMP permanent şi mai ales în această campanie, celui mai important lider politic în România ultimilor 25 de ani, actualul preşedinte Traian Băsescu. Trebuie să fim capabili să le arătăm oamenilor că ducem mai departe lupta pentru independenţa justiţiei, pentru statul de drept, pentru reformele începute în ultimii 10 ani", a cerut de la tribuna congresului, Elena Udrea.

UPDATE Ora 12.45. Fostul ministru PDL al educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat în mod repetat că misiunea PMP este să demonstreze românilor că proiectul politic Mişcarea Populară este cu totul diferit de proiectele politice de până acum.

"Cum sunteţi voi, partidul, altfel? Pentru că ei vor să le dăm aripi, ei vor să dăm aripi, încredere şi siguranţă românilor, acolo unde alţii dau minciună şi resemnare. Asta e misiunea noastră: să fim buni, să dăm, în comunităţile noastre, încredere oamenilor, să le dăm aripi, să le spunem că visele lor se pot realiza şi că suntem lângă ei!", a spus Funeriu.

Discurs animat şi împănat cu expresii, putem spune chiar evidente, a avut şi Adrian Papahagi.

Acesta i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să aibă curajul de a spune lucrurilor pe nume, chiar dacă deranjează, informează redactorul RRA.

UPDATE Ora12.40 Candidatul la funcţia de preşedinte al PMP, Gelu Vişan, şi-a anunţat retragerea din cursa pentru şefia formaţiunii, chiar în timpul discursului.

El a mai spus că o susţine pe Elena Udrea pentru preşedinţua partidului.

"Consideraţi că m-am retras, mi-am retras candidatura pentru funcţia de preşedinte al PMP şi îi rog pe toţi aceia care mă susţin să o voteze pe Elena Udrea", a afirmat Vişan.

UPDATE Ora 12.20. Candidatul la funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Adrian Papahagi, şi-a anunţat sâmbătă, retragerea din cursa pentru şefia formaţiunii, anunţându-şi susţinerea pentru Daniel Funeriu.

În discursul ţinut, Adrian Papahagi a subliniat că "nu partidul îl interesează, ci ţara".

"Nu suntem aici pentru partid. Partidul e un instrument, nu este un scop. Nu suntem aici pentru partid, nu suntem aici pentru noi, suntem aici pentru ţară, pentru un ideal, pentru o credinţă. (...) Nu partidul mă interesează pe mine. Mi se rupe de partid. Nu partidul mă interesează pe mine, ci ţara (...) Pentru noi, politica nu este afacere. Pentru noi, politica este cinste, destin, este credinţă, este jertfă şi implicare", a spus liderul PMP.

De asemenea, Papahagi şi-a îndemnat colegii de partid să îşi urmărească obiectivele cu curaj.

UPDATE Ora 11.15. Partidul Mişcarea Populară va continua linia politică promovată de preşedintele României, Traian Băsescu - a afirmat în deschiderea Congresului acestei formaţiuni, Eugen Tomac, încă preşedinte al formaţiunii, până la momentul la care delegaţii vor vota o nouă conducere.

Eugen Tomac a subliniat că PMP va continua lupta împotriva corupţiei şi pentru independenţa justiţiei.

"PMP este un partid de dreapta, curajos, care este singurul partid partener al preşedintelui Traian Băsescu. Şi mai avem un alt partener - poporul rămân pentru care luptăm", a afirmat Eugen Tomac în deschiderea Congresului PMP de la Palatul Parlamentului.

El a mai arătat că pe plan extern, eforturile partidulul se vor concentra pe intrarea României în spaţiul Schengen şi în zona euro, dar şi pentru unirea cu Republica Moldova.

"Preşedintele Traian Băsescu ne-a trasat următorul proiect de ţară: unirea cu Republica Moldova nu este o ambiţie politică, este un crez, este un obiectiv, este un ideal, este un proiect pe termen lung şi sunt convins că acest partid va fi cel care il va promova cel mai hotărârt, cel mai deschis, cel mai sincer, cel mai convingător, pentru că nu avem dreptul să rămânem exact aşa cum au decis doi criminali, Hitler şi Stalin. Avem obligaţia să privim deschis spre acest obiectiv", a afirmat el.

Pentru şefia Partidului Mişcarea Populară, candidează, la primul congres al formaţiunii, Elena Udrea, Daniel Funeriu, Adrian Papahagi şi Gelu Vişan.

UPDATE Ora 11.00. La această oră începe la Palatul Parlamentului primul congres al Partidului Mişcarea Populară.

Cei 1.200 de delegaţi de la organizaţiile din ţară şi din diaspora vor alege preşedintele formaţiunii, vicepreşedinţii, secretarul general şi vor stabili structura unui Consiliu Executiv Naţional, viitorul organ de conducere.

Pentru funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară candidează Elena Udrea, Adrian Papahagi, Daniel Funeriu şi Gelu Vişan.

UPDATE Pentru funcţia de preşedinte al partidului şi-au depus candidaturile Elena Udrea, Adrian Papahagi, Daniel Funeriu şi Gelu Vişan.

Iniţial, şi Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţiale, îşi depusese candidatura, dar, conform unui comunicat remis presei sâmbătă dimineaţă, s-a retras din cursă pentru preşedinţia PMP.

El şi-a declarat susţinerea pentru Elena Udrea.

"Preşedintele PMP Dâmboviţa, Adrian Rădulescu, a luat decizia de a se retrage din cursă pentru preşedinţia Partidului Mişcarea Populară. Cu această ocazie, şi-a declarat susţinerea pentru candidatura Elenei Udrea şi proiectul ei pentru partid şi pentru România", se spune în comunicatul de presă.

La acest Congres, Colegiul Naţional va adopta o rezoluție potrivit căreia Partidul Mișcarea Populară își afirmă disponibilitatea de a participa la o construcție politică de dreapta, însă nu va fuziona cu un alt partid, se arată în comunicatul PMP.

În cadrul Congresului din 7 iunie, vor fi aleși președintele, vicepreședinții PMP, secretarul general şi cei doi secretari generali adjuncţi.

De asemenea va fi stabilită structura unui Consiliu Executiv Național, viitorul organ de conducere al partidului, care va fi compus din 24 de membri.

La Congres vor participa aproximativ 1000 de delegați ai organizațiilor PMP din țară și din diaspora.

De asemenea, în rezoluția deja adoptată, PMP își exprimă disponibilitatea pentru negocieri în vederea construirii unei platforme puternice de dreapta, condiția fiind ca aceasta să susţină patru puncte esenţiale promovate de PMP: o justiție independentă, continuarea luptei împotriva corupției, depolitizarea instituțiilor statului și aprofundarea procesului de integrare în structurile euro-atlantice.

Rezoluţia stabileşte, totodată, că PMP nu își propune să fuzioneze cu niciun alt partid din România.

Președintele PMP, Eugen Tomac, declara recent că indiferent cine va câştiga preşedinţia partidul, Mişcarea Populară va continua pe linia politică pe care a început.

"Mișcarea Populară are o linie foarte clară: susținem toate proiectele bune începute de Președintele Traian Băsescu pentru a consolida statul de drept, instituțiile statului român și parteneriatul strategic cu SUA. Linia politică pro-occidentală e fundamentală pentru securitatea și stabilitatea statului român și pentru a aduce bunăstare României. De aceea, credem că aceste repere sunt esențiale și nu sunt de negociat”, a spus el.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră