Educaţia şi reforma pensiilor speciale, pe agenda noii sesiuni parlamentare

Pe agenda noii sesiuni parlamentare, care începe la 1 februarie, sunt incluse proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor din PNRR, precum cele privind educaţia, dar şi reforma pensiilor speciale.

Adăugat: 22 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:23 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii şi deputaţii se pregătesc pentru reluarea lucrărilor în plen şi în comisii.

Pe agenda noii sesiuni parlamentare, care începe la 1 februarie, sunt incluse proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor din PNRR, precum cele privind educaţia, dar şi reforma pensiilor speciale.

Noutăţi legislative ar putea să apară şi în primăvară, odată cu rotaţia premierilor, când conducerea Guvernului va fi preluată de PSD.

Proiectele noilor legi ale educaţiei se află deocamdată în atenţia experţilor desemnaţi de partidele aflate la guvernare pentru a primi o formă finală, astfel încât, aşa cum au decis liderii coaliţiei, să fie adoptate de Executiv până pe 15 februarie, iar de Parlament nu mai târziu de 15 martie.

Mai mulţi social-democraţi, elevi, profesori şi părinţi au lansat însă în ultimele zile critici asupra documentelor promovate de Ministerul Educaţiei.

Nemulţumirile vizează, între altele, eliminarea gratuităţii pe mijloacele de transport pentru şcolari, dar şi variantele de lucru apărute în spaţiul public cu privire la admiterea în liceu şi la probele obligatorii pentru bacalaureat.

Un alt proiect de lege care va intra în dezbaterea senatorilor şi deputaţilor vizează pensiile speciale.

În forma adoptată de Guvern, documentul prevede că nici o pensie de serviciu nu va mai depăşi salariul primit în perioada activă.

De asemenea, din calculul pensiei sunt eliminate sporurile şi primele, iar posibilitatea pensionării anticipate se reduce gradual.

Alte modificări legislative ar putea fi incluse pe agenda Parlamentului şi după realizarea rotaţiei premierilor, programată în mai. PSD, care va prelua conducerea la Palatul Victoria, a anunţat că doreşte reducerea contribuţiilor datorate de angajaţi şi creşterea impozitării capitalului.

Pe de altă parte, suprataxarea performanţei în afaceri nu este susţinută de PNL.



Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:
23 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza