Economia mondială, sub lupa presei internaţionale

Împrumuturi, ajustări, ajutoare economice în zona euro, condiţii de austeritate sau şomaj - economia mondială se clatină în întreaga lume, notează presa internaţională.

Adăugat: 2 August 2012
Ultima actualizare:2 August 2012

Politica Romaneasca
Foto: realisticbird.wordpress.com
trimite pe mail

Tabloul economic dificil existent la nivel mondial continuă să reţină atenţia presei internaţionale.

Grecia strigă SOS, pentru că vistieria statului este goală, constată de la Atena cotidianul Ethnos.

Germania îi cere Spaniei noi ajustări bugetare, inclusiv în domeniul educaţiei şi sănătăţii, dacă vrea să beneficieze de ajutor din partea Băncii Centrale Europene, notează de la Madrid El Mundo.

Iar în Portugalia, instituţiile internaţionale, care au intervenit pe fondul crizei ce devastează finanţele ţării, spun că deşi măsurile luate vor îmbunătăţi situaţia, s-ar putea ca ele să nu fie suficiente, notează de la Lisabona Diario de Noticias.

În plus şi Ciprul se aşteaptă la o perioadă dificilă, după cum au avertizat, potrivit cotidianului cipriot Phileleftheros, experţii FMI şi UE veniţi la Nicosia pentru a negocia condiţiile de acordare a viitorului ajutor economic. 

În aceste condiţii, unele ţări membre din zona euro au cerut ca fondul european de salvare să fie înzestrat cu mecanisme care să le ofere ţărilor cu probleme acces nelimitat la banii Băncii Centrale Europene, scrie Der Spiegel.

Publicaţia germană atrage, însă, atenţia asupra "visului periculos al Europei de a avea bani fără limite" care pe termen scurt ar putea ajuta ţările să iasă din criză, dar care se va dovedi extrem de riscant pe termen lung.

Economia, problematică la nivel mondial

Însă "Zona euro nu este singura problemă", apreciază, potrivit Les Echos, directorul general al FMI, Christine Lagarde, care se declară îngrijorată de lipsa de încredere care domneşte în economia mondială.

Şi "Asia dă semne din ce în ce mai clare de încetinire economică" titrează Wall Street Journal, iar Financial Times observă că în acest context global nici economia Marii Britanii nu rămâne neafectată. 

În România, delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene şi-a început vizita de două săptămâni pentru a evalua reformele guvernului de centru-stânga, aflat la conducere din luna mai, scrie Les Echos.

Ziarul francez preia estimările analiştilor potrivit cărora majoritatea reformelor au fost suspendate de la declanşarea la începutul lunii iulie a uneia dintre cele mai grave crize politice pe care le-a cunoscut ţara.

"În România este recesiune şi criză politică" titrează şi cotidianul italian Panorama care face un tablou al dificultăţilor economice şi sociale cu care se confruntă "a doua cea mai săracă ţară din UE".

"Rata şomajului care în 2010 ajunsese la 7,2% ar urma să crească anul acesta deoarece criza economică şi instabilitatea politică au făcut ca multinaţionalele, care s-au bazat pe costurile de producţie reduse din Estul Europei, să aleagă să-şi închidă porţile", mai scrie cotidianul italian. 

Ameninţări dure pentru Teheran şi programul nuclear iranian

În privinţa Orientului Mijlociu, se înăspresc din nou declaraţiile împotriva programului nuclear al Iranului.

Aflat în vizită în Israel, ministrul american al apărării Leon Panetta a adoptat un ton dur la adresa Teheranului, ameninţându-l implicit cu posibilitatea unui atac militar, dacă va continua să dezvolte arme nucleare.

Cotidianul israelian Haaretz scrie că vizita lui Panetta survine pe fundalul unei serii de relatări de presă despre posibilitatea unui atac israelian asupra Iranului.

Totuşi Washington Post este de părere că tonul mai categoric adoptat de Panetta nu înseamnă o schimbare în politica americană, adică aceea de a se face uz de toate căile diplomatice.Autor:
Carolina Ciulu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
2 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza