E oficial! Aleșii pot opta pentru un partid în 45 de zile

Aleșii locali pot opta în termen de 45 de zile pentru un alt partid, fără să-și piardă mandatul, potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Adăugat: 2 Septembrie 2014
Ultima actualizare:2 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Primari din județul Argeș.
trimite pe mail

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordonanței, aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului.

În expunerea de motive a actului normativ se arată că legislaţia actuală generează disfuncţionalităţi în sensul în care nu oferă soluţii legale pentru "rupturile politice" apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale.

De asemenea, se are în vedere remedierea "efectelor negative (...) asupra continuităţii şi stabilităţii activităţii autorităţilor locale", care periclitează "satisfacerea nevoilor colectivităţilor locale".

"Ţinând cont de faptul că autorităţile administraţiei publice locale se confruntă cu blocaje privind îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure stabilitate politică ca urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, după caz, se impune armonizarea legislaţiei specifice acestor categorii de aleşi", se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, "primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor".

Conform ordonanţei, opţiunea alesului local trebuie să fie însoţită de acceptarea acestuia de către partidul sau organizaţia minorităţii naţionale din care vrea să facă parte.

Traseul ordonanței prin Parlament

Proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă să fie sesizată.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
2 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza