Duşa: Nu este cazul ca românii şi maghiarii să fie învrăjbiţi

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, face apel la calm şi raţiune în problema scandalului steagului secuiesc şi afirmă că nu este cazul ca românii şi maghiarii şi fie învrăjbiţi.

Adăugat: 28 Februarie 2013
Ultima actualizare:28 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că "românii şi maghiarii din Harghita trăiesc în bună înţelegere, iar prioritatea guvernanţilor este de a găsi soluţii pentru dezvoltarea economică a zonei".

Duşa consideră că politicienii români şi maghiari ar trebui să se preocupe de problemele economice şi sociale din Harghita şi Covasna şi să nu tensioneze atmosfera de normalitate care există la nivelul oamenilor obişnuiţi.

Duşa a încercat să minimalizeze controversele recente pe tema arborării steagului secuiesc atât în România, cât şi în Ungaria, dar şi declaraţiile făcute de primarul de Miercurea Ciuc, care a afirmat că limba maghiară este obligatorie pentru toţi cei care trăiesc în zonă.

Mircea Duşa, care este şi deputat de Harghita a avut o întâlnire, la Miercurea Ciuc,  cu reprezentanţii instiituţiilor publice din Harghita.

"Suntem la început de an, a fost adoptat bugetul de stat, urmează ca în perioada următoare, în 30 de zile, să se adopte bugetele consiliilor judeţene şi ale consiliilor locale şi era importantă această discuţie, având în vedere că în judeţul Harghita, ca în orice judeţ al ţării, urmează să se finalizeze o serie de obiective de investiţii, începute anii anteriori, investiţii deosebite, care vizează infrastructura, începând de la drumuri, continuând cu alimentările cu apă, canalizare, modernizarea spitalelor, şcolilor şi alte obiective", a spus Mircea Duşa.

La insistenţele presei de limba maghiară care i-au cerut ministrului să vorbească despre scandalul steagului secuiesc şi despre afirmaţiile primarului din Miercurea Ciuc, care a afirmat că limba maghiară este obligatorie pentru toţi cei care trăiesc în zonă, ministrul Apărarii a făcut apel la calm şi la raţiune şi a subliniat că nu este cazul ca românii şi maghiarii să fie învrajbiţi, transmite corespondentul RRA, Angela Bârsan.

Duşa a comparat discursul primarului din Miercurea Ciuc cu cele "de pe vremea lui Hitler"

Marţi, ministrul apărării, Mircea Duşa, a comparat, într-o declaraţie de presă, discursul  primarului oraşului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, ''cu cele care se puteau auzi doar pe vremea lui Hitler''.

Primarul UDMR a afirmat în cadrul unei ceremonii de ridicare pe catarg a unui drapel secuiesc în centrul municipiului, că românii, fie că e vorba de prefecţi sau de jurnaliştii din presa centrală ''care trăiesc din impozitele secuilor trebuie să ştie, obligatoriu, limba maghiară''.

''Este o obrăznicie fără margini a primarului din Miercurea Ciuc. Nu este posibil ca un asemenea discurs să fie adus în dezbaterea publică, un discurs care mi se pare că se auzea doar pe vremea lui Hitler. Folosind asemenea invective la adresa românilor, dar şi a maghiarilor din Harghita, deopotrivă, nu face altceva decât să îi învrăjbească unii împotriva celorlalţi'', a afirmat ministrul Mircea Duşa.

Ministrul Mircea Duşa a anunţat că va veni în zilele următoare la Miercurea Ciuc, pentru a se convinge dacă mai are dreptul să vorbească limba română.

''Voi veni la Miercurea Ciuc zilele următoare, să văd dacă mai am dreptul să mai vorbesc limba română în Miercurea Ciuc, sau poate ca să ajung acolo am nevoie de paşaport. Noroc că am un paşaport diplomatic. Îmi aduc aminte că astfel de gesturi au mai existat atunci când o persoană, căreia nu vreau să-i rostesc numele pentru că este neimportantă, interzicea ca Eminescu şi subsemnatul să avem acces în Miercurea Ciuc'', a amintit Duşa, informează corespondentul RRA.Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza