După ninsori abundente, situaţia pare să revină la normal

Ninsorile nu vor mai ridica probleme în perioada următoare, însă aproape toată ţara, mai puţin judeţele din vest, se află sub atenţionare cod galben de ger.

Adăugat: 29 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:29 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Frigul a pus stăpânire pe întreaga ţară.

Până vinerea viitoare, toate judeţele, cu excepţia celor din vest, se află sub cod galben de ger, cu minime termice cuprinse între minus 25 şi minus 15 grade.

Între timp, problemele provocate de căderile masive de zăpadă au fost rezolvate aproape în întregime. 

Circulaţia şi-a revenit la normal, nu mai sunt anunţate drumuri închise

Traficul a fost reluat şi pe Autostrada Soarelui Bucureşti-Cernavodă, însă cu o restricţie de viteză de 50 de km pe oră.

Duminică după amiază sunt aşteptate valori ridicate de trafic însă, pe drumurile dinspre munte.

De la Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române, comisarul Paul Ulieru, le-a recomandat automobiliştilor, care doresc să ajungă din Braşov în Ploieşti şi invers, că au alternativă DN1 A, Săcele-Ceia-Văleni de Munte-Ploieşti.

Iarnă veritabilă în întreaga ţară, cu temperaturi minime record pentru acest sezon


Duminică dimineaţă staţia meteo din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, a înregistrat o minimă termică de minus 26,8 grade în aer şi minus 30 de grade la sol.

Această temperatură rămâne însă departe de recordul absolut pentru Întorsura Buzăului, unde în februarie 2005 au fost minus 35,8 grade.

Temperaturi foarte scăzute au fost înregistrate, duminică dimineaţă, şi la Miercurea Ciuc, în Harghita, minus 22 grade, dar şi în Botoşani minus 21 virgulă 7 grade.

Până vinerea viitoare, aproape toată ţara, cu excepţia judeţelor din vest, se află sub cod galben de ger, cu minime termice între minus 25 şi minus 15 grade.

Autorităţile îşi îndreaptă acum atenţia şi asupra persoanelor fără adăpost


230 de persoane fără locuinţă au fost transportate în ultimele 24 de ore de ambulanţe la adăposturi special amenajate.

Duminică dimineaţă a fost găsit un bărbat decedat într-o locuinţă improvizată în Botoşani, ridicând astfel la două numărul deceselor înregistrate de la instituirea codului galben de ger.

Medicii ne recomandă ca atunci când ieşim din casă să purtăm haine şi încălţăminte adecvate temperaturilor scăzute.

În perioada următoare ninsorile nu vor mai ridica probleme, însă aproape toata ţara, mai puţin judeţele din vest, se află sub atenţionare cod galben de ger.

Premierul Emil Boc a verificat, sâmbătă, aplicarea procedurilor specifice codului galben pentru ger, în primul rând cele privind persoanele fără adăpost.

"Am verificat modul în care protocolul dintre Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne din ISU, Jandarmerie, Poliţie şi SMURD funcţionează, astfel încât persoanele fără adăpost să nu rămână în ger şi să-şi pună în pericol viaţa, iar aceste proceduri sunt în aplicare", a spus premierul la finalul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Primul ministru a cerut totodată autorităţilor care se ocupă de drumuri să arunce cu nisip sau cu alte substanţe specifice pentru a evita îngheţarea carosabilului.

"Am solicitat Ministerului Transporturilor şi CNADR-ului, în special, la nivel naţional, pentru drumurile naţionale şi autostrada A1, care e dată în circulaţie, să aplice procedurile specifice, adică, de a aplica normativul de nisip sau altă substanţă necesară, pe drumurile care urmează să fie îngheţate, ca urmare a gerului", a spus premierul.

Alimentarea cu gaze nu va fi afectată 

”Poliţia va fi peste tot în permanenţă pentru a realiza filtre şi pentru a-i tempera pe cei care circulă cu viteză şi mai ales pentru a pune restricţii de viteză acolo unde zonele de drum nu permit o circulaţie la vitezele permise de codul rutier”, a precizat Emil Boc.

Premierul Emil Boc a mai spus că indiferent de temperaturile care se vor înregistra, duminică și luni, nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze.

Alimentarea cu energie va fi reluată până luni în toate cele 25 de localităţi afectate de ninsori abundente şi viscol.

Elicopterele inspectoratului de aviaţie au efectuat, sâmbătă, zboruri pentru a aduce în capitală pacienţi aflaţi în stare gravă care nu puteau fi transportaţi cu ambulanţele.

”Sunt cazuri într-adevăr critice şi care trebuie să fie aduse, care în orice condiţie era trimis elicopterul pentru ele şi aici vorbim de un copil care a fost adus de la Videle într-o stare critică, de o pacientă arsă şi o pacientă care este într-o stare foarte critică, cardiacă, care deja a suferit două stopuri cardiace şi se încearcă salvarea vieţii ei la Bucureşti”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Iarna are totuşi şi avantaje


Mii deturişti îşi petrec weekendul în staţiunile de pe Valea Prahivei.

Pe pârtiile din Azuga, Buşteni şi Sinaia, unde vremea este ideală pentru schi, se aflau, sâmbătă, aproximativ 5 mii de persoane.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
29 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza