După 200 de ani limba română intră oficial în şcolile din Valea Timocului

Româna a devenit limbă oficială în şcolile de stat din Valea Timocului, potrivit unei decizii istorice a autorităţilor sârbe.

Adăugat: 24 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aproximativ 800 de elevi români s-au înscris la cursurile de limba română, cu elemente de cultură naţională.

După 200 de ani, limba română intră oficial în şcoli. Iasna, o adolescentă de 17 ani, a luat primele lecţii de limba română.

"Astăzi am învăţat alfabetul limbii române şi a fost slovo A: aer, mama, Ana, Andrei", a spus Iasna.

În Valea Timocului sunt însă localităţi în care copiii nu au început cursurile, din lipsă de profesori.
Manualele urmează să fie tipărite. Între timp, copiii învaţă în baza unei programe şcolare aprobate de autorităţile sârbe.

Anişoara Ţăran, coordonatorul Departamentului Educaţie al Consiliului Naţional al Minorităţilor din Serbia susţine că urmează să fie tipărite şi manualele, care vor costa 10 euro.

"Le-am dat material didactic pe trei nivele, cu clasa întâi, a doua, să lucreze după ilustraţii, că ce ei învaţă în clasa întâi şi a doua, să scrie cu literele chirilice. În clasa a treia, încep să scrie literele româneşti, latine", susţine Anişoara Ţăran.

Autorităţile române au deschis de curând şi un centru cultural în Valea Timocului pentru cei interesaţi să înveţe limba română.

Anul acesta, circa 150 de copii din Valea Timocului studiază în facultăţi din România şi au burse oferite de statul român.

Există speranţe că numărul burselor va creşte în următorii ani.

În urmă cu doi ani, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită în Serbia, ocazie cu care s-a deplasat şi în Valea Timocului unde a discutat cu românii care trăiesc acolo.

La acel moment, Traian Băsescu afirma că Valea Timocului este o prioritate şi o măsură a onestităţii relaţiilor dintre România şi Serbia, dacă se vor face paşii corespunzători pentru minoritatea română din această zonă, astfel încât să îşi poată păstra cultura, limba şi credinţa. 

Preşedintele Traian Băsescu  mai spera ca în Valea Timocului să fie deschisă o şcoală cu predare în limba română. 

Românii din Valea Timocului spun că numărul real al etnicilor români este de aproximativ 250-300.000.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza