Dragnea cere guvernului revocarea datei alegerilor

Preşedintele Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, îi cere premierului Dacian Cioloş să revoce hotărârea de Guvern prin care se stabileşte data alegerilor locale.

Adăugat: 16 Februarie 2016
Ultima actualizare:16 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Liviu Dragnea, preşedintele PSD
trimite pe mail

Liderul PSD a precizat că, în opinia sa, această hotărâre a fost dată în grabă şi fără nici o explicaţie logică.

Într-o scrisoare deschisă pentru premierul Dacian Cioloş,  Liviu Dragnea, arată că, potrivit dispoziţiilor din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, "data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării".

"Hotărârea de Guvern nr. 51/10.02.2016: 'Art. 1. - Se stabileşte ziua de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale din anul 2016;  [...] 'Data începerii perioadei electorale coincide cu momentul intrării în vigoare a hotărârii, respectiv cu data de 22 martie 2016.' În aceste condiţii, în care PNL a demarat procedura prealabilă a atacării în contencios administrativ a H.G. nr. 51/ 2016 privind stabilirea datei alegerilor locale, este clar că scopul social pe care Guvernul l-a avut în vedere la data emiterii actului normativ nu numai că nu a fost atins, dar a şi fost deturnat în zona abuzului de drept", arată preşedintele PSD în scrisoare.

Dragnea mai susţine că, deturnarea de către PNL, fără voia Guvernului, a unui act normativ emis în considerarea şi pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 115/ 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nu poate fi admisă.

"Pe cale de consecinţă, vă solicităm să revocaţi H.G. nr. 51/2016 şi să emiteţi o Hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut cu maxim o săptămână înaintea datei limită de 75 de zile înaintea votării, deoarece scopul urmărit de dumneavoastră în mod legal, şi anume acela de fi cunoscută data desfăşurării alegerilor locale, a fost atins. Plângerea prealabilă depusă de PNL, prin care se atacă pe motive de neconstituţionalitate o hotărâre de guvern, care nu este încă în vigoare, reprezintă o acţiune judiciară inadmisibilă, în condiţiile în care legislaţia românească şi Jurisprudenţa Curţii Constituţionale sunt clare în acest domeniu", se mai arată în documentul adresat premierului.

Potrivit hotărârii de Guvern în cauză, alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Iulia Gherman
Adăugat:
16 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza