Două zile până la alegerile locale. Ce trebuie să ştiţi despre alegeri

Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votării, sunt aşteptaţi duminică, 5 iunie, la urne între orele 7:00 şi 21:00, pentru a vota la alegerile locale.

Adăugat: 3 Iunie 2016
Ultima actualizare:3 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Campania electorală în audiovizual pentru alegerile locale de duminică s-a încheiat, potrivit legii, la ora 7:00.

Candidaţii mai au însă la dispoziţie încă o zi pentru a le prezenta alegătorilor ofertele electorale.

Peste 250.000 de persoane sunt înscrise în competiţia pentru o funcţie de primar, consilier local sau consilier judeţean, iar alegerea se va face într-un singur tur.

O noutate pentru scrutinul de duminică este informatizarea secţiilor de votare, pentru a bloca orice tentativă de vot multiplu.

Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votării, sunt aşteptaţi duminică la urne între orele 7:00 şi 21:00.

Alegătorii îşi exprimă opţiunea electorală în baza unui act de identitate valabil numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.

La nivel naţional sunt organizate 18.616 secţii de votare, în care a fost implementat sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului legal, precizează preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

"Dacă o persoană care se prezintă la vot nu figurează în listele electorale ale secţiei de votare, sistemul semnalează dacă respectiva persoană are drept de vot, dacă a mai votat la aceste alegeri sau dacă este arondată la altă secţie de votare", a spus Ana Maria Pătru.

Votul multiplu şi tentativa de vot multiplu sunt infracţiuni electorale sancţionate cu închisoare sau amendă penală şi interzicerea exercitării unor drepturi.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
3 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza