Donald Trump va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite

Donald Trump şi-a asigurat deja 278 de electori, peste numărul necesar pentru a fi declarat învingător.

Adăugat: 9 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:9 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Republicanul Donald Trump va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, după victoria răsunătoare obţinută în alegerile de ieri în faţa democratei Hillary Clinton.

Numărarea voturilor continuă, dar, potrivit sistemului electoral american, Donald Trump şi-a asigurat deja 278 de electori, peste numărul necesar pentru a fi declarat învingător.

Agenţiile de presă scriu că triumful a fost posibil întrucât miliardarul american a câştigat într-o serie de state-cheie precum Florida, Ohio şi în multe din cele despre care se credea că o vor susţine pe Hillary Clinton, favorită în sondajele de opinie de dinainte de alegeri.

Reacţii la victoria lui Donald Trump

Victoria lui Donald Trump a generat, deja, un val de reacţii, atât de la lideri care au relaţii tensionate cu Statele Unite, cât şi din partea unor aliaţi tradiţionali ai Washingtonului.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump şi a declarat că speră ca dialogul dintre Moscova şi Washinton să fie în beneficiul ambelor ţări, în timp ce liderul filipinez Rodrigo Duterte - un critic al administraţiei Obama - a declarat că aşteaptă să lucreze cu viitoarea conducere de la Washington.

Speranţe pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale au exprimat şi Turcia şi Egiptul.

Reuters notează, de asemenea, că Trump a fost felicitat de lideri ai extremei drepte din Franţa până în Australia.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că legăturile între Europa şi Statele Unite sunt mai puternice decât orice schimbări politice, în timp ce preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a declarat că va fi mai dificil de lucrat cu Donald Trump.
    
  Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
9 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza