Doina Pană: Nu putem asigura întregul lemn de foc de care are nevoie populaţia

Ministrul apelor şi pădurilor, Doina Pană, a afirmat, la Bistriţa, că din pădurile statului vor fi asigurate, pentru această iarnă, circa patru milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie.

Adăugat: 19 August 2017
Ultima actualizare:19 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acest volum acoperă, însă, doar o cincime din necesar.

"Nu putem asigura întregul lemn de foc de care are nevoie populaţia, pentru că noi, în România, avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc şi, dacă punem numai 6 mc pe iarnă, înmulţim şi vedem că ne dă vreo 21 milioane mc. Ori, noi exploatăm legal în România 17-18 milioane mc în total. Ar însemna să nu mai facem nici mobilă, să nu mai facem nimic, ci totul să fie lemn de foc, ceea ce nu se poate. Dar ce vrem noi este ca ce este lemn de foc să meargă întâi spre populaţie. Aceste reglementări nu le-am putut face decât pentru ce înseamnă pădurea statului, pentru că nu putem intra să reglementăm ce se întâmplă cu pădurea privatului", a declarat Doina Pană.

Ministrul Pană a mai spus, ieri, la  dezbaterea cu tema valorificării masei lemnoase din pădurile proprietate publică, că a reuşit să îi convingă pe cei din sectorul silvic, să asigurare  4 milioane mc de lemn de foc exclusiv pentru populaţie.

"Prima dată, direct spre cetăţean, nu are voie să revândă, tocmai ca să nu se crească artificial preţul, după care spre instituţii care deserversc cetăţenii, şcoală, primărie, şi numai ce rămâne se poate merge în alte direcţii. Ce vrem noi? Ce este lemn de foc... să meargă întâi spre populaţie. Am mers pe ideea tot ce înseamnă produse principale se vor scoate în continuare la licitaţie, dar tot ce înseamnă produse în urma igienizării, rărituri, astea să le exploateze Romsilva în regie proprie sau cu prestări servicii. Aceste reglementări nu le-am putut face decât pentru ce înseamnă pădurea statului", a precizat ministrul.

Ministrul Doina Pană  a mai anunţat pregătirea unei hotărâri de guvern privind valorificarea masei lemnoase din pădurile statului, proiect ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor până pe 4 septembrie.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, la Bistriţa, şi la el au fost prezenţi reprezentanţi ai Romsilva, ai administratorilor de păduri, ai producătorilor de mobilă şi ai Consiliului Concurenţei.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Cristiana Sabău
Adăugat:
19 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza