Documentele de identitate vor fi înlocuite cu unele electronice

Potrivit unui proiect de lege, cartea de identitate electronică urmează să înlocuiască nu numai documentele de identiate actuale, ci şi cardul de sănătate.

Adăugat: 20 Martie 2017
Ultima actualizare:20 Martie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Copiii vor putea să aibă card deidentitate că de la naştere dacă părinţii vor dori acest lucru.

Este una dintre prevederile unui proiect de lege care va permite MAI să înlocuiască actualele documente de identiate cu unele electronice.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică timp de zece zile.

Potrivit proiectului, cartea de identitate electronică urmează să înlocuiască nu numai documentele de identiate actuale ci şi cardul de sănătate.

În plus, va putea fi utilizată şi ca semnătură electronică şi va putea fi folosită pentru autentificări online.

Astfel posesorul ar urma să beneficieze în sistem simpligicat şi securizat de servicii bancare, fiscale, sociale sau de educaţie.

Se va putea face autentificarea în sistemele informatice ale MAI, ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme ce vor fi stabilite prin HG.

MAI spune că noul card de identitate electronic va fi mai sigur şi mult mai greu de falsificat, va conţine şi datele biometrice ale titularului constând în imaginea feţei şi amprentele a două degete.

Tot în cipul cardului va fi înscris şi un certificat digital emis de MAI, care va asigura funcţionarea cărţii de identitate în locul cardului de sănătate.

Acesta ar urma însă să mai funcţioneze mulţi ani în paralel cu viitorul document electronic.

Proiectul mai prevede că cei care din motive religioase sau de conştiinţă vor refuza cartea de identitate electronică vor putea opta în continuare pentru actele simple aflate în prezent în circulaţie.

Însă pentru prima dată se vor putea elibera cărţi de identitate simple sau electronice înaintede împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unui dintre părinţi.

Actul de identitate va trebui să fie reînnoit din  2  în 2 ani până copilul împlineşte 14 ani.

În multe state din UE se folosesc deja documente de identitate electronice.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
20 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza