DNA cere sesizarea Parlamentului pentru urmărirea penală a lui Titus Corlăţean
Fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, este acuzat de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale în dosarul Diaspora.
Articol de Radiojurnal, 16 Mai 2016, 11:22
DNA cere sesizarea Parlamentului pentru efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, în dosarul Diaspora.
Cererea de ridicare a imunităţii îl vizează pe senator pentru infracţiunile de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Potrivit procurorilor, la alegerile prezidenţiale din 2014, Titus Corlăţean, care era atunci ministru de Externe, prin încălcarea legii, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate.
Dispoziţiile sale ar fi limitat numărul de cetăţeni români care au putut vota, fapt ce ar fi favorizat candidatul propus şi susţinut de partidul din care facea şi el parte, în condiţiile în care cetăţenii din diaspora îi erau în mare parte defavorabili acestuia.
"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte", susţine DNA.
Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, susţin procurorii.
"Prin urmare, limitarea accesului la secţiile de votare în străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de acelaşi candidat, în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de altă parte, dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia", menţionează sursa citată.
Procurorii mai arată că Titus Corlăţean a ignorat propunerile unor ambasade de a organiza secţii în localităţi în care ar fi putut vota un număr mare de persoane.
În schimb, a organizat, fără justificare, secţii în localităţi care nu fuseseră propuse de minisiunile diplomatice ale României, menţionează DNA, într-un comunicat.