DNA cere pedeapsă cu executare pentru Liviu Dragnea
Liviu Dragnea este acuzat de procurorii anticorupţie că şi-a folosit influenţa oferită de funcţia de conducere din partid pentru realizarea cvorumului necesar validării referendumului în alte condiţii decât cele legale.
Articol de Radio România, 22 Aprilie 2015, 17:16
UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat, astăzi, dosarul "Referendumul", în care este implicat fostul secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Pronunţarea instanţei a fost stabilită pentru data de 6 mai, dar decizia nu va fi definitivă.
Procurorul DNA a cerut condamnarea ministrului dezvoltării, Liviu Dragnea, la o pedeapsă cu executare în dosarul Referendumului, fără a propune un cuantum al pedepsei.
Reprezentantul DNA a susţinut că folosul necuvenit pe care îl urmărea fostul secretar general al PSD în ziua referendumului de demitere a fostului preşedinte, Traian Băsescu, era îndeplinirea cvorumului.
Procurorul consideră totodată că martorii propuşi în apărare au discutat înainte de audieri cu Liviu Dragnea pentru a cădea de acord ce să spună în instanţă, transmite redactorul RRA, Diana Surdu.
Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că în rechizitoriul care a fost întocmit în dosarul ''Referendumul'' nu a găsit, nici el şi nici avocaţii, probe care să demonstreze că există faptele pentru care este acuzat.
Acuzaţiile ''pleacă de o la o premisă greşită''
''În continuare susţin cu tărie nevinovăţia mea. Nu am găsit în rechizitoriu vreo probă prin care să se demonstreze că există faptele (...) Îmi susţin în continuare cu tărie nevinovăţia, cred că acuzaţiile care mi-au fost aduse pleacă de o la o premisă greşită şi periculoasă pentru România. (...) Unii cetăţeni ar putea înţelege că dreptul la vot este o infracţiune. (...) Cred că am adus suficiente argumente, probe, care vin în sprijinul afirmaţiilor mele pentru a fi achitat'', a declarat Dragnea, la ieşirea de la ÎCCJ.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în octombrie 2013 pentru folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Vicepremierul a respins întotdeauna acuzaţiile imputate.
Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2013.
El a fost acuzat de procurorii anticorupţie că şi-a folosit influenţa oferită de funcţia de conducere din partid pentru realizarea cvorumului necesar validării referendumului în alte condiţii decât cele legale.
Dosarul "Fraudă la referendum", în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce judecătorii au respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale.