DNA a clasat o parte din dosarul OUG 13

Procurorii DNA nu au putut dovedi suspiciunile de trafic de influenţă de la care pornise sesizarea iniţială, dar au descoperit alte nereguli, cum ar fi distrugerea de probe sau înscrisuri.

Adăugat: 27 Februarie 2017
Ultima actualizare:27 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

DNA a clasat o parte din dosarul emiterii ordonanţei de urgenţă nr 13, care modifica legislaţia penală şi a trimis cauza la Parchetul instanţei supreme pentru continuarea cercetărilor.

Parchetul General a anunţat că dosarul respectiv a fost înregistrat în această dimineaţă pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Procurorii DNA nu au putut dovedi suspiciunile de trafic de influenţă, de la care pornise sesizarea iniţială. Ei susţin însă că au descoperit alte nereguli în timpul investigaţiilor, cum ar fi sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

DNA spune că nu a găsit probe pentru suspiciunile pentru care a fost începută ancheta, dar a găsit altele, care nu intră în sfera sa de competenţe, motiv pentru care a trimis cauza la Parchetul instanţei supreme să continue cercetările pentru cinci fapte: favorizarea făptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi de probe.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au suspiciuni că la Ministerul Justiţiei a fost distrus un document.

Este vorba despre un raport cu privire la ordonanţa de urgenţă 13.

De asemenea, ei suspectează că ar fi fost sustrase mai multe documente, în condiţiile în care pentru ordonanţa de modificare a legislaţiei penale guvernul avea nevoie de 5 avize, dar nu ar fi avut decât două.

De altfel, procurorii DNA susţin că în noaptea de 31 ianuarie, când a fost adoptată controversata ordonanţă de urgenţă, la guvern au avut loc discuţii tensionate între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, pentru că acest din urmă minister a reclamat faptul că nu este motivată urgenţa documentului.

Ulterior, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul ar fi adoptat un nou aviz, favorabil ordonanţei 13, iar vechiul aviz ar fi fost distrus de Ministerul Justiţiei.

Fostul ministru al justiţiei, Florin Iordache, a declarat că nu ştie despre ce este vorba în comunicatul DNA emis în această dimineaţă, iar actualul ministru, Tudorel Toader, nu a avut niciun fel de comentariu pe această temă.Autor:
Cătălina Creţu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza