Divergenţe politice în Republica Moldova

În Republica Moldova alianţa aflată la putere trece din momente dificile, după ce premierul Vlad Filat a denunţat acordul de constituire a Alianţei care reuneşte trei partide: PLDM, PL şi PD.

Adăugat: 14 Februarie 2013
Ultima actualizare:14 Februarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Vlad Filat : Agerpres
trimite pe mail

În Republica Moldova, preşedintele partidului liberal, Mihai Ghimpu, unul dintre cele trei care compun alianţa de guvernare, a pledat marţi, pentru menţinerea acestei alianţe dar a sugerat ca liderii aflaţi în conflict să se retragă din politică.

Intervenţia lui Mihai Ghimpu a avut loc pe fondul denunţării acordului de constituire a Alianţei de către premierul Vlad Filat şi a disputelor acestuia cu liderii democraţi, în special cu prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Criza politică declanşată marţi, poate cea mai severă din ultimii 3 ani, este un nou episod din mai vechea serie de conflicte dintre liberal democraţi şi democraţi.

Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 a fost semnat la 30 decembrie 2010, după mai multe săptămâni de negocieri între liderii PLDM, PL şi PD.

De altfel, în anunţul făcut marţi, Vlad Filat s-a referit, fără să îl nominalizeze, la prim-vicepreşedintele democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, care ar urmări oligarhizarea Republicii Moldova şi ar organiza campanii mediatice împotriva guvernului şi miniştrilor PLDM.

Vlad Filat a cerut un nou acord de funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană şi a anunţat, deja, crearea unui grup de lucru pentru elaborarea şi negocierea acestuia.

Primul ministru a solicitat, totodată, un vot de încredere al Parlamentului.

De partea cealaltă, democraţii afirmă, prin preşedintele Marian Lupu, că în acest moment nu mai există o majoritate parlamentară.

Prim-vicepreşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc susţine că poziţia pe care o deţine în legislativ nu a fost negociată în nume propriu ci pentru Partidul Democrat, care ar fi adevărata ţintă a lui Vlad Filat.

Criza politică a atras şi intervenţia preşedintelui Nicolae Timofti, care i-a chemat la consultări, deocamdată bilaterale, pe liderii celor trei partide.

Nu în ultimul rând, opoziţia comunistă s-a grăbit să proclame ceea ce a numit "destrămarea" Alianţei pentru Integrare Europeană.

Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 a fost semnat la 30 decembrie 2010, după mai multe săptămâni de negocieri între liderii PLDM, PL şi PD.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
14 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza