Dispute Korody - Şova în Comisia pentru Roşia Montană

Ultimele audieri din Comisia parlamentară specială privind Roşia Montană s-au încheiat tot sub semnul disputelor privind exploatarea auriferă din zonă.

Adăugat: 15 Octombrie 2013
Ultima actualizare:15 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Dan Şova, ministrul pentru marile proiecte
trimite pe mail

Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană l-a audiat, din nou, pe ministrul delegat Dan Şova, iniţiatorul proiectului de lege care ar reglementa exploatarea auriferă din Apuseni.

Membrii comisiei au vrut să afle opiniile ministrului după observaţiile strânse de la specialişti.

Fostul ministru al mediului, Attila Korody, îi atrage atenţia ministrului Dan Şova că Guvernul nu se sprijină pe date certe, ci doar pe date tehnice furnizate de Roşia Montană Gold Corporation.

Multe din aceste date sunt contestate de instituţii de specialitate din România.

Unul dintre exemple este faptul că Institutul Naţional de Geologie se opune, acum, exploatării, spunând că datele sunt eronate.

Un alt exemplu, în ciuda celor afirmate de compania româno-canadiană, este faptul că metoda de cianurare a întregului zăcământ nu este folosită niciunde în Europa.

Attila Korody: Noi, printr-un proiect de lege, dăm apă la moară la anumite lucruri care sunt foarte periculoase. Conform datelor prezentate de mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor, datele care sunt prezentate de companie sau, de exemplu, acea decizie faimoasă a conducerii Institutului Geologic Român din 2011 sunt suspectibile de viciere şi de fraudare. Ar trebui ca statul român să ceară o analiză complexă de studiu de caz la faţa locului.

Dan Şova: Ceea ce spuneţi dumneavoastră este de natură penală.

Attila Korody: Din păcate, da.

Dan Şova: Dacă Institutul Geologic a dat un raport fals în 2011, are o problemă cât casa.

Senatorul PNL Dumitru Popescu Dian reproşează Guvernului o altă problemă: faptul că, prin acest proiect, o companie privată poate face exproprieri. În opinia sa, acesta ar fi un precedent periculos.

Dumitru Popescu Dian: Noi, la Gorj, exploatăm cărbune şi nu avem dreptul să expropriem pe nimeni. Oprim două termocentrale şi n-am avut lege pentru ei, dar dăm pentru acest proiect o lege specială în care exproprierile vor fi la comanda RMGC, conform legii. După această lege, primii care vor cere vor cei de la OMV, care nu au dreptul de expropriere.

Dan Şova: O secundă. Exproprierea propriu-zisă se face numai prin hotărâre de guvern. Motivul pentru care s-a delegat la companii private să se facă exproprieri - şi nu e un precedent - a fost faptul că, din punct de vedere administrativ, se pare că se mişcă mai bine decât administraţia publică.

Ministrul Dan Şova a prezentat, în general, avantajele economice ale noului proiect de la Roşia Montană, în comparaţie cu vechiul document.

El spune că statul român va supraveghea exploatarea. Nicio decizie nu va fi luată în companie fără acordul părţii române şi că nu există niciun pericol de pierdere economică.

Comisia specială pentru Roşia Montană a încheiat, astfel, audierile, după aproape trei săptămâni de dezbateri.

De miercuri, începe discuţia pe articole a proiectului de lege, iar vineri se aşteaptă finalizarea raportului care va prezentat în Parlament.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza