Disponibilizările la exploatările miniere din Valea Jiului ar putea fi amânate

Disponibilizările de la exploatările miniere aflate în proces de închidere ar putea fi amânate, dacă va creşte cererea de cărbune pentru sistemul energetic naţional.

Adăugat: 27 Aprilie 2017
Ultima actualizare:27 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Valea Jiului, aproape 400 de angajaţi ai Minelor Uricani şi Paroşeni ar urma să fie concediaţi anul acesta.

Disponibilizările de la exploatările miniere aflate în proces de închidere ar putea fi amânate doar dacă va creşte cererea de cărbune pentru sistemul energetic naţional.  

Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului ar fi trebuit să pregătească în această perioadă o primă tranşă de disponibilizări, însă reducerile de personal vor fi puse în practica abia după ce se va stabili exact cum poate fi asigurat consumul de huilă al celor două termocentrale din Hunedoara.

Potrivit administraţiei există fonduri atât pentru plata sumelor compensatorii acordate la disponibilizare, cât şi pentru cursuri de reconversie profesională destinate celor care vor fi concediaţi. 

"Noi avem un program general de exploatare în care ne-am angajat că dăm o anumită cantitate de cărbune, cărbune care este vital celor două termocentrale Mintia şi Paroşeni, pentru că, într-un fel sau altul, este vorba despre un lanţ trofic, trebuie să fim loiali şi corecţi în această relaţie comercială", a spus Petre Drăgoescu, directorul societăţi. 

În total, anul acesta ar trebui să plece 378 de angajaţi dintr-un total de 881 de muncitori de la minele Uricani şi Paroşeni.

Cererea crescută de cărbune din ultimele luni a dus la reconsiderarea calendarului concedierilor colective din minerit, pentru ca cele două termocerntrale din judeţul Hunedoara să poată funcţiona fără importuri.Autor:
Ilie Pintea
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza