Discuțiile Ponta - Băsescu au eșuat

Premierul Victor Ponta a anunţat că este dispus ca miercuri să modifice în şedinţa executivului programul de guvernare, să-l trimită Parlamentului şi apoi să îşi angajeze răspunderea pe acest program în faţa legislativului.

Adăugat: 4 Martie 2014
Ultima actualizare:4 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

UPDATE Premierul Victor Ponta, prezent la Gala Mediafax, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate  privind învestirea Guvernului și că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului.

Anterior, premierul Victor Ponta a anunţat că îl va contacta  pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că vrea ca procedurile să fie finalizate, iar România să aibă, începând de miercuri, un guvern stabil.

Şeful executivului spune că i-a comunicat deja  votul din plen  președintelui, că este dispus ca, miercuri, în şedinţa de guvern, să ia toate măsurile pentru a rezolva problemele semnalate de şeful statului,  pentru ca bătălia politică să nu afecteze stabilitatea Guvernului.

Victor Ponta a explicat că, dacă preşedintele semnează decretele de numire în funcţii a noilor miniştri, Guvernul va adopta în şedinţa de miercuri şi va trimite în Parlament modificările la programul de guvernare.

Este vorba despre acele sintagme care fac referire la USL.

Premierul a explicat că este necesară mai întâi semnarea decretelor, pentru că, potrivit art.114, invocat de preşedinte, Guvernul trebuie să adopte în şedinţă aceste modificări, pentru care să-şi asume apoi, în Parlament, răspunderea.

"În şedinţa de guvern adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea. Sunt nişte termene: trei zile dacă nu mă înşel în care trebuie să primim observaţii, mă prezint în faţa Parlamentului, după care 5 zile în care se poate depune o moţiune de cenzură - evident dacă opoziţia va dori (...) votul de astăzi a fost destul de clar, după care de abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că aceste lucruri nu depind de mine, depind de Parlament şi de regulamentul Parlamentului şi că e vorba de 8 zile. Dacă astă seară am guvern, mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedinte, îmi angajez răspunderea, opoziţia depune moţiune de cenzură" a explicat premierul.

Noul cabinet condus de Victor Ponta a primit votul de încredere al parlamentului. 346 de senatori şi deputaţi au votat în favoarea noului executiv şi 191 s-au exprimat împotrivă. Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
4 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza