Discuţii tehnice Bucureşti - Kiev pentru învăţământul în limba română din Ucraina

Miniştrii educaţiei din România şi Ucraina se vor întâlni pentru a discuta despre învăţământul în limba maternă în comunităţile de români din Ucraina.

Adăugat: 26 Septembrie 2017
Ultima actualizare:26 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii educaţiei de la Bucureşti şi de la Kiev urmează să se întâlnească pentru discuţii tehnice, astfel încât minoritatea română din Ucraina să-şi poată continua studiile în limba maternă la cât mai multe materii.

Anunţul a fost făcut într-un interviu la Radio România Actualităţi de ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, într-o primă reacţie după ce preşedintele Petro Poroşenko a promulgat controversata Lege a educaţiei, care restricţionează predarea în limbile minorităţilor naţionale.

"Noi am făcut un apel, inclusiv printr-o scrisoare comună către ministrul de externe Klimkin, prin care am solicitat să se amâne promulgarea şi să aibă loc o consultare cu Comisia de la Veneţia şi cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi. Lucrurile însă sunt încheiate în momentul în care legea a fost promovată. Ceea ce este important pentru noi este ca românii să aibă, totuşi, siguranţa că îşi pot continua studiile la un nivel cât mai înalt în limba maternă. Tocmai de aceea am convenit cu ministrul Klimkin să aibă loc o întâlnire între miniştrii educaţiei din România şi Ucraina, astfel încât să se discute foarte concret cu curricula, cu materiile pe masă, unde este nevoie să avem materii în limba ucraineană şi care sunt materiile, evident, importante pe care trebuie să le avem în limba română", a spus Meleşcanu.

În Ucraina trăiesc 400.000 de români, iar preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita la Kiev de luna viitoare, în semn de protest.

Noua Lege a educaţiei din Ucraina a fost criticată nu numai la Bucureşti, ci şi de alte state membre ale Uniunii Europene.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
26 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza