Discuţii la nivel înalt între Preşedintele României şi cel al Consiliului European

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi despre modificarea Tratatului de la Lisabona, legat de contribuţia fiecărui stat UE.Foto:Agerpres

Adăugat: 24 Februarie 2011
Ultima actualizare:25 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În declaraţia făcută, joi,  la finalul primei întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şeful statului, Traian Băsescu a spus că  a discutat şi despre susţinerea României pentru  modificarea Tratatului de la Lisabona în vederea instituirii mecanismului european de stabilitate.

Traian Băsescu a adăugat că a insistat pe aspectul legat de contribuţia fiecărui stat membru UE la finanţarea mecanismului de stabilitate.

"Voi spune doar câteva cuvinte legate de susţinerea noastră pentru modificarea Tratatului de la Lisabona în vederea instituirii mecanismului european de stabilitate, iar aici în discuţie am insistat asupra unui aspect legat de contribuţia fiecărui stat membru al Uniunii la finanţarea mecanismului de stabilitate", a  spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că în opinia sa , distribuţia contribuţiei aşa cum a fost acceptată, dezavantajează România.

"Aici avem o singură problemă asupra căreia am atenţionat pe domnul preşedinte, distribuţia contribuţiei aşa cum ea este acceptată de cea mai mare parte a statelor ar dezavantaja România. De aceea, am solicitat un mod de calculare a contribuţiei care să nu ne pună în dificultate. De asemenea, o analiză atentă a fost făcută legat de pactul de creştere a competitivităţii şi ne bucură faptul că domnul preşedinte va transmite în zilele următoare o propunere revizuită legată de adăugarea unor elemente la ceea ce task force-ul condus de domnia sa ne-a prezentat la consiliul din decembrie", a  precizat Traian Băsescu.

Preşedintele României a subliniat că se referă la propunerile legate de costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, precum şi la alte asemenea propuneri.

"Este vorba de acele propuneri legate de politica privind costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, legat de politica privind sustenabilitatea finanţelor publice, şi aici deficite ale fondurilor de pensie ş.a.m.d., reforme sociale. Şi, de asemenea, propuneri privind politici de stimulare a concurenţei, " a explicat   Traian Băsescu.

Preşedintele  Consiliului European, Herman van Rompuy este "încântat" de România

La rândul său, într-o declaraţie de presă susţinută, joi,  preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a mulţumit şefului statului, Traian Băsescu pentru invitaţia de a se afla în România şi a subliniat că aceasta este a doua vizită în ţara noastră, de la începutul anului.

Înaltul oficial european a declarat că discuţile cu preşedintele României au început cu urmărirea evoluţiilor în domeniul energetic, pentru securizarea  rezervei energetice a  Europei, în viitor.

"Am început discuţiile cu urmărirea evoluţiilor de la ultimul Consiliu European şi decizia care a fost luată în privinţa domeniului energetic, decizii care sunt ambiţioase şi care vor contribui la securizarea rezervei noastre energetice în viitor. Trebuie să ne asigurăm că vom atinge obiectivele stabilite şi aş vrea să îi mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu, care s-a investit personal foarte mult în discuţiile legate de acest subiect", a spus Herman van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European, a subliniat şi importanţa monedei euro în privinţa inflaţiei şi a balanţei de plăţi şi a acentuat că, deşi România nu face parte încă din zona euro, ţara noastră va fi consultată pentru această coordonare.

El a promis că săptămâna viitoare va propune nişte sugestii concrete în acest sens.

"Voi propune, împreună cu Comisia Europeană, nişte sugestii concrete săptămâna viitoare" a  spus Rompuy.

Preşedintele Consiliului Europei s-a arătat satisfăcut de  modul în care se respectă programul comun  al României cu Uniunea Europeană şi Fondul Mondial Internaţional  şi a salutat eforturile făcute de ţara noastră pentru a stabiliza situaţia.

"Eforturile făcute de ţara dumneavoastră, dle preşedinte, au contribuit la stabilizarea situaţiei şi sunt încântat că România a reuşit să treacă pe o tendinţă pozitivă din punct de vedere economic, pentru că FMI aşteaptă o creştere de 1,5% din PIB în 2011 şi apoi una de 4,5% din PIB în 2012, a mai spus, în scurta declaraţie de presă, înaltul oficial european".

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Februarie 2011
Ultima actualizare:
25 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza