Discursuri oficiale și proteste de Ziua Independenței Republicii Moldova

Liderii politici de la Chișinău au rostit discursuri de dimineaţă, când a avut loc şi un protest.

Adăugat: 27 August 2017
Ultima actualizare:27 August 2017

Politica Romaneasca
Foto: Radio Chișinău
trimite pe mail

Republica Moldova marchează astăzi împlinirea a 26 de ani de la proclamarea independenţei.

La Chişinău sunt programate mai multe evenimente, de la depuneri de coroane de flori la concerte de muzică populară şi uşoară.

Liderii politici au rostit discursuri de dimineaţă, când a avut loc şi un protest.

Ziua Independenţei este sărbătorită astăzi cu mai puţin fast la Chişinău, faţă de anii precedenţi.

Oficialii şi-au ţinut discursurile în faţa a câtorva sute de cetăţeni în Piaţa Marii Adunări Naţionale, locul unde acum 26 de ani sute de mii de oameni salutau votarea Declaraţiei de Independenţă de către deputaţii primului parlament.

Premierul Pavel Filip a declarat că Republica Moldova trebuie să continue vectorul european de dezvoltare şi a îndemnat forţele politice să facă front comun pro-european.

Asta în contextul în care ideea europeană pare să fi fost compromisă de către actuala guvernare, dar şi de fostele guvernări declarate pro-europene prin lipsa reformelor reale şi a nivelului înalt de corupţie.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a transmis un mesaj pe Facebook în care a scris că prin păstrarea neutralităţii s-a reuşit şi păstrarea statalităţii Republicii Moldova.

Pe fundalul discursurilor oficiale şi a concertelor de sărbătoare, un grup de pensionari a protestat în faţa Parlamentului faţă de nivelul mic al pensiilor şi de sărăcia în care-şi duc viaţa majoritatea persoanelor în vârstă din Republica Moldova.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia de Independenţă la 27 august 1991, după jumătate de secol de ocupaţie sovietică, în contextul unor ample mişcări similare în aproape toate statele membre fostei URSS.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza