Diplomaţia ungară reacţionează la afirmaţiile ministrului Corlăţean

Secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth l-a convocat joi pe ambasadorul român la Budapesta Victor Micula pentru a discuta despre evoluţiile recente intervenite în relaţia dintre cele două ţări.

Adăugat: 16 August 2013
Ultima actualizare:16 August 2013

Politica Romaneasca
Foto: Zsolt Nemeth
trimite pe mail

Zsolt Nemeth i-a transmis ambasadorului român nemulţumirea instituţiei pe care o reprezintă faţă de afirmaţii făcute recent de ministrul român de externe Titus Corlăţean la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului şi într-un interviu publicat în presa română, relatează MTI.

În discuţia celor doi, oficialul diplomaţiei ungare Zsolt Nemeth a respins cu fermitate afirmaţia făcută  ministrul de Externe român, Titus Corlăţean potrivit căreia legea ungară privind coeziunea naţională conţine o strategie "de recuperare a Bazinului Carpatic pentru naţiunea ungară şi de repunere în discuţie a sistemului de pace de la Versailles".

 Zsolt Nemeth a afirmat că, de fapt, "textul legii stipulează exact contrariul".

De asemenea, diplomaţia ungară a respins şi remarca ministrului Corlăţean referitoare la legea ungară privind cetăţenia, conform căreia practica de naturalizare a Ungariei este bazată pe principii etnice.

Potrivit lui Nemeth, practica ungară, similară cu cea română, cere doar ca aplicanţii să cunoască limba maghiară şi să aibă un cetăţean ungar pe linia de ascendenţă.

"Concluziile nefondate" au caracterul de a calomnia Ungaria şi de a-i intimida pe etnicii ungari din România, a apreciat Nemeth, adăugând că acţiunile declarate democratic ale comunităţii maghiare din România, inclusiv revendicarea autonomiei, sunt legitime şi în conformitate cu practicile şi normele europene şi internaţionale.

Pe de altă parte, diplomatul i-a transmis ambasadorului Micula că Ungaria continuă să rămână angajată faţă de dezvoltarea relaţiilor cu România în baza unui dialog sincer şi obiectiv, notează MTI şi citate de Agerpres.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza