Dezbateri pe moțiunea simplă depusă de PNL

Moţiunea simplă împotriva ministrului muncii, Olguţa Vasilescu, document depus de Partidul Naţional Liberal, s-a dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor.

Adăugat: 19 Februarie 2018
Ultima actualizare:19 Februarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Iniţiatorii documentului îi cer demisia ministrului muncii, pe motiv că salariile a peste 2 milioane de români au scăzut în urma trecerii CAS în sarcina angajaţilor.

Semnatarii moţiunii susţin că prin legile şi ordonanţele pe care le-a promovat, ministrul muncii a creat haos atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

Liberalii spun că Lia Olguţa Vasilescu trebuie să răspundă pentru eşecurile înregistrate şi că se impune demisia acesteia. Una dintre principalele critici este aceea că în urma transferului contribuţiilor sociale, angajaţii nu beneficiază de majorările promise prin Legea salarizării, din contră, au venituri mai mici, spune deputatul Dan Vîlceanu:

"Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte, nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în guvernul din care faceţi parte. Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei. Explicaţi-le celor peste 2 milioane de români care au primit mai puţini bani pe luna ianuarie cum se face că iniţiativele dumneavoastră au efecte pe hârtie, dar nu se simt în buzunarul lor", a spus Dan Vîlceanu.

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut, în schimb, că estimările liberalilor nu sunt corecte şi că nici o statistică nu arată scăderi de salarii pentru 2 milioane de angajaţi.

Ministrul a admis însă că Legea salarizării nu este perfectă, dar a explicat că aceasta respectă principiul "pentru muncă egală, salarii egale".

"Într-adevăr, asta a presupus ca pentru un număr de mai puţin de 3% dintre bugetari să fie operate ajustări salariale, dar nu trebuie să uităm că ceilalţi 97% vor avea câştiguri în plus faţă de data apariţiei acestei legi, în unele cazuri, mai ales în baza de jos a piramidei, ajungându-se la dublări de salarii, până la data intrării în vigoare în totalitate a acestei legi, anul 2022. Ciudat este că cei care contestă scăderile salariale pentru 3% dintre bugetari sunt aceiaşi care în 2009 au girat o scădere de 25% a salariilor tuturor bugetarilor", a susținut Lia Olguţa Vasilescu.

Aşa cum au făcut şi liberalii, şi deputaţii USR i-au acordat cartonaşul roşu ministrului Lia Olguţa Vasilescu pentru activitatea prestată.

În opinia opoziţiei, măsurile promovate de aceasta provoacă neîncredere şi instabilitate în mediul economic.

Astăzi au loc doar dezbaterile, votul asupra moţiunii urmând a fi acordat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza