Dezbateri la moţiunea de cenzură. Vezi discursurile

În plenul Parlamentului se aşteaptă votul asupra moţiunii de cenzură prin care opoziţia încearcă să demită Guvernul Tudose.

Adăugat: 23 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:23 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Dezbaterile au fost mai scurte decât de obicei pentru o astfel de procedură, pentru că senatori şi deputaţii PSD şi ALDE au preferat să stea în sală doar cât a vorbit premierul.

Reprezentanţii opoziţiei au făcut un inventar al măsurilor, care, în opinia lor, au destabilizat economia în cele 10 luni, de când coaliţia PSD- ALDE a preluat guvernarea.

Demiterea Guvernului Tudose trebuie să ducă imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa justiţiei, a subliniat senatorul USR Ramona Dinu, cea care a citit textul moţiunii. 

"Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate de cuplul Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. Minciunea PSDragnea a avut picioare atât de scurte, încât, în niciun an românii a văzut că programul de guvernare a fost o iluzie vândută cu neruşinare şi tupeu. Nu doar că această guvernare a devenit ilegitimă prin minciună, dar a devenit un pericol real pentru oamenii din această ţară", a spus Ramona Dinu.  

Discursul senatorului USR Ramona Dinu

Premierul Mihai Tudose a calificat moţiunea de cenzură ca fiind un gest de populism.

El a susţinut că România are o economie stabilă, sustenabilă, iar ştirile false despre un aşa-zis 'dezastru' fac rău ţării.

Şeful Executivului a răspuns punctula criticilor formulate de opoziţie, punctând, între altele, investiţiile făcute în domeniul sănătăţii şi demararea proiectelor privind spitatele regionale, în educaţie - finalizarea a 46 de grădiniţe şi 24 şcoli şi asigurarea pentru prima dată la timp a manualelor la începutul anului şcolar, în infrastructură - demararea unor licitaţii, în condiţiile în care, la începutul anului, toate proiectele erau blocate.  

"Salariile vor creşte, în mod evident. Acum, bineînţeles, că v-aţi nuanţat mesajul - Bine, cresc, dar nu foarte mult. La anul probabil că se va face o nouă moţiune de cenzură că n-au crescut suficient de mult şi apoi o să mai faceţi o moţiune de cenzură fiindcă au crescut prea mult şi nu-i sustenabil. În primul rând, pentru 1,7 milioane de angajaţi care sunt plătiţi în România cu salariul minim, se va înregistra o creştere a veniturilor nete de 9,1%. Altfel spus, de la 1.065 de lei net la  1.163. Sigur, dumneavoastră o să-mi daţi celebrul exemplu, aplicabil celor cu salariu mediu, care se vor alege doar cu 3 lei. Este adevărat. Deocamdată. Doar că acel salariat va avea o creştere substanţială a contribuţiei la pensii. Asta înseamnă că, atunci când va ieşi din activitate, acel salariat va avea o pensie mai mare cu 20,25%", a spus premierul.

Discursul premierului Mihai Tudose

Libralii au susţinut, în schimb, că toate deciziile guvernului sunt sub spectrul lispei de predictibilitate şi al haosului, iar cel care conduce de fapt este Liviu Dragnea.

"Niciun inamic al României nu ar fi reuşit să acţioneze mai eficient împotriva intereselor ţării decât o faceţi dumneavoastră. Cel puţin în domeniul sănătăţii. Combinaţia de incompetenţă şi sfidare echivalează cu un act de terorism intern", a spus Raluca Turcan. 

Prin vocea preşedintelui partidului, Dan Barna, USR a susţinut că evaluarea actualului Cabinet arată acelaşi procent de nerealizări ca programul de guvernare al Cabinetului Grindenu. 

"Guvernul Grindeanu îndeplinise 13% din programul de guvernare cu care PSD câştigase alegerile. Pentru asta, dumneavoastră l-aţi dat jos. Până la această oră, când dezbatem această moţiune de cenzură, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare ca dumneavoastră aţi ajuns în Parlament şi v-aţi asumat guvernarea", a susţinut Dan Barna.

Critici au venit şi din partea PMP, prin senatorul Traian Băsescu, care a întrebat, de ce se modifică un cod fiscal dacă acesta a guvernat creştere economică? 

În timp ce reprezentanţii USR au participat la şedinţă purtând pe braţ o banderolă albă cuprinsă cu două şnururi albastre, în semn de protest faţă de declaraţiile privind statul paralel, parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală doar atunci când a vorbit premierul Mihai Tudose. A fost, de altfel, singurul discurs din partea coaliţiei de guvernare.
 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza