"Descentralizarea", la un pas de adoptare

Proiectul de lege privind descentralizarea a fost prezentat tuturor grupurilor parlamentare. UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au anunţat susţinerea priectului, PPDD vrea dezbatere parlamentară. PDL este singurul partid care se opune proiectului.

Adăugat: 6 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:6 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul va aproba joia viitoare, în şedinţă, Legea descentralizării şi bugetul pe 2014, urmând ca aceste acte normative să fie transmise Parlamentului, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Săptămâna viitoare, şedinţa de Guvern va fi joi, pe 14 (noiembrie - n.r.), deoarece pe 13 (noiembrie - n.r.) vreau să finalizăm în şedinţe informale cu fiecare ministru în parte cele două proiecte esenţiale, şi anume bugetul, să-l trimitem la Parlament pe 14, şi descentralizarea pe care, de asemenea, să o trimitem la Parlament pe 14", a precizat Ponta în şedinţa de guvern de miercuri.

Varianta de lucru a proiectului descentralizării prevede reorganizări în majoritatea domeniilor şi dă atribuţii sporite consiliilor judeţene şi celor locale.

►Funcţiile de control şi inspecţie vor rămâne însă la ministerele de resort.

►Societatea de transport Metrorex va trece în subordinea Consiliului general al municipiului Bucureşti, iar dreptul de administrare a infrastructurii portuare fluviale şi maritime va trece la consiliile judeţene.

►Legat de domeniul sănătăţii, autorităţile judeţene trebuie să urmărească aplicarea criteriilor referitoare la calitatea serviciilor medicale, asigurarea dotării cu echipamente şi aparatură medicală.

Reţeaua şcolară pentru învăţământul profesional şi tehnic va fi organizată de consiliile judeţene, iar palatele şi cluburile copiilor trec din subordinea inspectoratelor judeţene în cea a consiliilor locale.

Agenţiile de plăţi şi inspecţie socială, direcţiile de cultură şi Poliţia  nu fac obiectul descentralizării, întrucât nu s-a ajuns la un consens cu miniştrii   liberali de resort.

O problemă rămâne numărul angajaţilor, în condiţiile în care legea prevede reduceri de personal, iar primarii au cerut suplimentarea posturilor în urma reorganizărilor.

►Proiectul de lege mai prevede eliberarea din funcţie a tuturor şefilor şi adjuncţilor structurilor transferate autorităţilor locale de la 1 ianuarie 2014, urmând ca primarii şi şefii de consilii judeţene să numească temporar conducători, până la organizarea de concursuri.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Amalia Bojescu
Adăugat:
6 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza