Deputații au votat pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute"

Deputații au votat pentru arestarea și urmărirea penală a Elenei Udrea. Aceasta a venit la Parlament pentru a se apăra în legătură cu acuzațiile care i se aduc în dosarul "Gala Bute".

Adăugat: 23 Februarie 2015
Ultima actualizare:23 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Elena Udrea
trimite pe mail

UPDATE Cererea DNA privind arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea pentru săvârşirea de noi infracţiuni în dosarul "Gala Bute" a fost aprobată luni de plenul Camerei, cu 170 de voturi ''pentru'' şi 118 ''împotrivă''.

Anterior, si cererea DNA privind începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de noi infracţiuni, a fost aprobată luni de Camera Deputaţilor, cu 218 voturi ''pentru'' şi 76 ''împotrivă''.

Înaintea votului Elena Udrea le-a cerut colegilor din să voteze "după cum le dictează conştiinţa" în cazul solicitărilor procurorilor.

Într-un discurs emoţional, Elena Udrea a considerat arestul preventiv "o formă de tortură".

Udrea: Sunt o țintă, sunt vânată sistematic

Prezentă în plenul Camerei Deputaților, Elena Udrea a declarat că nu le solicită deputaţilor "clemenţă" sau "favoruri", ci le cere să lase la o parte "stereotipurile şi presiunile de orice fel".

"Când veţi pune, astăzi, bilele în urnă, vreau să vă gândiţi că tot ceea ce se întâmplă constituie un precedent extrem de periculos. Doamnelor şi domnilor, nu vă cer clemenţă şi nici favoruri, nu vă cer nimic. Singurul lucru pe care, cred, că ar trebui să îl faceţi este să gândiţi dvs. înşivă, să lăsaţi la o parte stereotipurile şi presiunile de orice fel, să răspundeţi unei singure întrebări: Este, într-adevăr, spre binele României ce se întâmplă? Şi apoi să votaţi cu conştiinţa împăcată că aţi făcut ce trebuie pentru această ţară şi pentru democraţie, atâta câtă mai există ea, astăzi, în România", a spus Elena Udrea, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Udrea a  afirmat că este o țintă și că este vânată sistematic.

"Este evident că sunt o ţintă. Sunt vânată sistematic. În ritmul acesta o să ne vedem din 2 în 2 săptămâni până în 2016", a spus Udrea.

Ea a precizat că cererea de arestare în dosarul "Gala Bute" se bazează pe denunţuri.

"Ca să înţelegeţi ce votaţi acum, aflaţi că inclusiv cererea de arestare de astăzi se bazează pe denunţuri, unul dintre ele chiar al prietenei mele, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, care acuzată fiind de luare de mită a decis că poate rămâne în libertate dacă toarnă împotriva mea şi a făcut-o, dar nu oricum, ci încercând să pună presiune pentru ca şi alţi oameni din dosar să facă acelaşi lucru, aşa cum a arătat presa că s-a întâmplat. Pe baza acestor dovezi, normal ar fi fost ca DNA să renunţe la noua cerere de arest preventiv în ceea ce mă priveşte, dar uitaţi că nu s-a întâmplat", a arătat Udrea, citată de Agerpres.

DISCURSUL AUDIO AL ELENEI UDREA, ÎN PRIMA PAGINĂ A SITE-ului, PLYERUL AUDIO

Discuții în Parlament pe tema votului

Niciunul dintre deputaţii prezenţi în plen nu a dorit să ia cuvântul după discursul Elenei Udrea, transmite redactorul RRA, Alin Șerbănescu.

Aceasta a părăsit în scurt timp sala, iar cererea pentru extinderea urmăririi penale a fost adoptată.

Discuţiile au început însă când deputaţii au trecut la votarea cererii pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea.

Deputatul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că liberalii vor vota la vedere pentru arestarea acesteia.

El a adăugat, că deputatul Elena Udrea este ultima persoană, după fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care îşi poate permite să invoce abuzurile justiţiei.

Deputatul UDMR, Márton Árpád, a atras atenţia, că votul secret este prevăzut prin regulament, iar încălcarea secretului votului înseamnă, de fapt, încălcarea legii.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a tranşat problema şi a precizat, că asigurarea secretului votului este obligatorie şi nimeni nu poate interpreta procedura după bunul plac.

Ca atare, la această oră, depuaţii au votat secret cu bile.

"Le voi spune parlamentarilor lucruri de care se tem"

Anterior, la intrarea în Parlament,  întrebată de jurnalişti dacă are emoţii cu privire la votul de azi, Elena Udrea a spus: "După experienţa de data trecută, ce emoţii pot să mai am?''.

Elena Udrea a precizat că în declaraţia pe care o va susţine în plen le va spune parlamentarilor "lucruri pe care ei deja le ştiu, dar lucruri de care se tem".

Sâmbătă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea Elenei Udrea de a-şi susţine cauza în faţa colegilor deputaţi.

Elena Udrea este cercetată penal de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită în două cazuri, unul privind informatizarea şcolilor, denumit "Microsoft", şi altul referitor la organizarea galei de box în care a luptat Lucian Bute.

În dosarul "Gala Bute", procurorii au cerut, din nou, Parlamentului, încuviinţarea urmăririi penale şi arestării preventive a fostului ministru pentru alte două fapte.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
23 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza