Deputații au eliminat conflictul de interese din Codul Penal

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul de modificare a Codului Penal prin care noţiunea de conflict de interese este înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane".

Adăugat: 25 Aprilie 2017
Ultima actualizare:25 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Documentul adoptat de deputați prevede că funcţionarul public nu poate fi sancţionat dacă a exercitat un drept recunoscut de lege sau a îndeplinit o obligaţie impusă de lege.

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a atras atenţia că prin iniţiativa adoptată de majoritatea parlamentară, infracţiunea de conflict de interese dispare, practic, din Codul Penal:

"Atragem atenţia că, o dată, s-a format o nouă coaliţie, periculoasă. Această coaliţie antijustiţie a mai căpătat un adept şi anume, UDMR. Mi se pare extrem de periculos pentru România ca Parlamentul, prin aceşti decidenţi din noua majoritate PSD-ALDE şi UDMR să desfiinţeze noţiunea de conflict de interese, să o golească de conţinut şi practic, foarte mulţi oameni în demnităţi publice să poată să folosească în scop direct şi personal bani publici", a spus Raluca Turcan.

În schimb, deputatul UDMR, Márton Árpád, susţine că România se alătură, astfel, celor 25 de state europene care nu au în legislaţia penală termenul de conflict de interese.

"Prevederea care a existat în vechiul Cod a fost găsită a fi neconstituţională, pentru faptul că s-a găsit, din partea Curţii Constituţionale, că este o formulare vagă, care nu poate fi aplicată. Mai mult, poate fi aplicată abuziv de oricine, împotriva oricui", a susținut Márton Árpád.

Legea privind eliminarea din Codului Penal a sintagmei "conflict de interese" va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, informează  redactorul RRA, Angela Matei.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza