Demonstraţii pro şi contra Roşia Montană

În timp ce la Bucureşti câteva sute de oameni au demonstrat împotriva proiectului Roşia Montană, în piaţa din Roşia Montană, oamenii au demonstrat pentru continuarea proiectului.

Adăugat: 28 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:28 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Câteva sute de persoane membre ale Asociaţiei "Alburnus Maior" au demonstrat, sâmbătă, în Piaţa Constituţiei din Capitală împotriva sprijinului declarat al preşedintelui Traian Băsescu pentru începerea proiectului Roşia Montană.

Protestatarii sunt convinşi totodată că declaraţiile recente ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, demonstrează că eliberarea acordului de mediu este iminentă.

"În mod formal, decizia nu s-a luat încă, însă ministrul Mediului s-a antepronunţat, spunând că este extrem de convins că proiectul va fi unul extrem de nedăunător la adresa mediului, din punctul de vedere al tehnologiei pe care o va folosi, şi noi pretindem că întreaga procedură privind evaluarea impactului asupra mediului, desfăşurată de Ministerul Mediului, este înţesată de ilegalităţi. Dacă acest acord de mediu va fi într-un final emis, vom ataca în instanţă decizia şi la CEDO", a spus Ştefania Simion, "Alburnus Maior".

La mitingul din faţa Ministerului Mediului au fost prezenţi atât locuitori ai Bucureştiului, cât şi din Roşia Montană, Cluj, Braşov sau Timişoara, oamenii scandând lozinci precum "Avem toţi o rană, Roşia Montană!", '"Salvaţi Roşia Montană!" sau "Trădarea de ţară, în aur se măsoară!".

Miting pro Roşia Montană

Susţinători ai proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Centrală din localitate, la un miting organizat de către Sindicatul "Viitorul Mineritului".

Printre cei prezenţi s-au numărat şi persoane venite cu autobuzele din alte localităţi din regiune.

La Roşia Montană s-a desfăşurat în prima parte a zilei o adunare publică iniţiată de către sindicatul "Viitorul minier", la care au participat aproximativ 1.000 de persoane, angajaţi ai companiei Gold Corporation şi locuitori din Ţara Moţilor, precum şi din alte zone ale judeţelor Alba şi Hunedoara cu tradiţie în minerit.

Oamenii au scandat "Suntem mineri, nu ciupercari!", informează corespondentul Radio România Actualităţi, Dorin Corpade.

Aceştia au venit în piaţa din Roşia Montană pentru a cere locuri de muncă şi drepturi la o viaţă decentă.

Prin acest miting, protestatarii caută să transmită Guvernului că este momentul să ia decizia repunerii în funcţiune a minelor de aur şi să dea dovadă de responsabilitate şi voinţă politică în materializarea proiectului exploatării auro-argentifere de la Roşia Montană.

"Toate aceste cerinţe de la Roşia Montană sunt îndreptate către autorităţile decidente, care trebuiau să se pronunţe deja asupra proiectului minier de la Roşia Montană. Astăzi, proiectul minier de la Roşia Montană trebuia să fie autorizat, noi trebuia să avem locuri de muncă aici, nu să ne trimitem copiii în străinătate să muncească la cules de fructe de pădure şi să aibă grijă de bătrânii altora. Proiectul de la Roşia Montană poate asigura până la 3.600 de locuri de muncă în prima etapă, etapa de construcţie a minei", a spus Cristian Albu, liderul sindicatului "Viitorul minier".

Ministerul Mediului propune aprobarea acordului de mediu pentru Roşia Montană

Ministerul Mediului a precizat că proiectul este în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului, iar partea economică a proiectului este de competenţa Ministerului Economiei.

Totodată, Ministerul Mediului va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu.

Roşia Montană, un proiect "politizat"

Referitor la Roşia Montană, ministrul mediului a reafirmat că nu o să avizeze acest proiect decât atunci când va fi sigur că acesta nu va fi poluant pentru mediu.

"Ca ministru al mediului nu spun altceva decât am spus la preluarea mandatului, nu o să propun eu hotărâre de guvern pentru avizul de mediu până când nu sunt convins că acest proiect corespunde 100% prevederilor celor mai bune practici în UE şi nu va fi poluant pentru mediu. De ce spun acest lucru? E foarte simplu. Ce vrea să ştie cetăţeanul? Vrea să ştie următorul lucru, după ce s-a întâmplat, ştiţi foarte bine, ceea ce s-a întâmplat în 2000, la Baia Mare, care a fost o catastrofă ecologică şi trebuie să suflăm şi în iaurt după această catastrofă. Nu se compară. Deci, ceea ce a fost acolo, a fost cu totul altceva", a reiterat Borbély.    
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza