Demiterea lui Mihalache "nu are legătură cu solicitarea preşedintelui"

Premierul Victor Ponta a subliniat că demiterea secretarului general adjunct al Guvernului nu are nicio legătură cu solicitarea preşedintelui şi a infirmat că va urma o remaniere a Guvern.

Adăugat: 13 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:13 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Bruxelles, că demiterea secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, nu are legătură cu solicitarea preşedintelui Traian Băsescu în acest sens.

Ponta a explicat că a semnat documentul de înlocuire din funcţie a lui Mihalache încă de luni dimineaţă, înainte ca şeful statului să solicite demisia oficialilor cercetaţi de ANI.

"Eu am semnat documentul ieri dimineaţă (n.r. luni). Nu are legătură cu solicitarea preşedintelui. Ieri, după şedinţa USL, am semnat documentul", a declarat premierul Victor Ponta, de la Bruxelles.

Ponta a subliniat totodată că nu va avea loc o remaniere a Guvernului.

Premierul a anunţat că l-a demis pe Dan Mihalache din cauza declaraţiilor politice ale acestuia.

"Sigur că mă deranjează orice afirmaţie, pentru că se presupune că este a mea şi a guvernului. Or, în numele guvernului vorbesc eu şi purtătorul de cuvânt, nu altcineva", a afirmat premierul referindu-se la declaraţia lui Dan Mihalache privind parteneriatul strategic România-SUA.

Mihalache, schimbat din cauza unor declaraţii nepotrivite

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că secretarul general adjunct al Guvernului, liberalul Dan Mihalache, nu a fost înlocuit din funcţie din cauza acuzaţiilor de incompatibilitate formulate de ANI, ci din pricina unor declaraţii nepotrivite.

Crin Antonescu a precizat că este innacceptabil ca un oficial al statului român,cum este Dan Mihalache,  să pună, în mod public,la îndoială elemente din parteneriatul României cu Statele Unite.

Crin Antonescu adăuga că asemenea declaraţii se plătesc şi menţiona faptul că nu pot fi catalogate drept "antiamericane".

Declaraţiile care i-au atras demiterea lui Mihalache

Dan Mihalache a declarat la un post de televiziune că dacă  parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fără".

Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără".

Premierul a precizat că seceretarul general şi secretarul general adjunct "nu pot să exprime poziţii publice".

Acuzaţii de incompatibilitate

Demiterea lui Mihalache vine în contextul în care ANI l-a acuzat pe acesta de incompatibilitate.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza "şi o eventuală remaniere".

"L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept", a afirmat preşedintele în declaraţia sa de presă.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului  şi a numit-o în locul acestuia pe Andreea Lambru , secretar general Adjunct pentru Coordonarea Comisiilor de specialitate în cadrul PNL .Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza