Delegaţia Comisiei de la Veneţia continuă întâlnirile în România

Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia au astăzi întâlnire cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Adăugat: 25 Aprilie 2019
Ultima actualizare:25 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Preşedintele Klaus Iohannis şi repezentanţii Comisiei de la Veneţia. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia se vor întâlni astăzi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. USR a anunţat că va aborda şi problema modificărilor Codurilor penale adoptate ieri de Camera Deputaţilor, chiar dacă, formal, aceasta nu face obiectul întâlnirii.  

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut ieri întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader.

Şeful statului a criticat maniera în care deputaţii au adoptat modificările Codurilor Penal şi de Procedură Penală.

Preşedintele a deplâns faptul că România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act. Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu majoritate de voturi, modificările Codurilor Penal şi de Procedură Penală, în aceeaşi formă aprobată de Senat.

Între acestea, reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale; introducerea termenului de un an pentru denunţarea dării de mită şi a cumpărării de influenţă; dezincriminarea totală a neglijenţei în serviciu; dar şi înjumătăţirea pedepselor pentru delapidare şi abuz în serviciu.

Opoziţia a denunţat aprobarea articolelor care nu au fost declarate neconstituţionale de către CCR şi a anunţat că le va contesta. Delegaţia Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit şi cu ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader.

O atenţie specială a fost acordată celor cinci ordonanţe de urgenţă iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în ultimele şapte luni.

Ministrul demisionar a prezentat contextul legislativ şi instituţional care a determinat procesul de modificare şi completare a celor trei legi ale justiţiei, precum şi considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluţiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanţe de urgenţă ale guvernului.


 Autor:
Arina Petrovici
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza