Decretul privind instituirea stării de urgență, aprobat în unanimitate de Parlament

Parlamentul a adoptat astăzi decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.

Adăugat: 19 Martie 2020
Ultima actualizare:19 Martie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Vot electronic. Sursa: captura
trimite pe mail

Ședinţa comună online a celor două camere consacrată încuviinţări stării de urgenţă pe teritoriul României a început la ora 12:00 şi s-a desfăşurat în condiţii speciale

Votul s-a desfăşurat electronic la distanţă.

Liderul de grup al deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a salutat atitudinea parlamentarilor de a exprima un vot favorabil pentru decretul privind starea de urgenţă.

El a atras însă atenţia ca acest document trebuia însoţit de mai multe măsui economice, într-o intervenţie telefonică în plenul Parlamentului.

Alfred Simonis: Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea preţurilor alimentelor de bază, medicamente şi echipamente medicale. Înţeleg şi eu, şi dumneavoastră că euro a crescut, în ultima perioadă, dar nu pot să profiţi de o criză pentru a mări de nu ştiu câte ori preţul alimentelor, măştilor, mănuşilor şi a altor echipamente medicale. Să nu îmi spună mie cineva că preţul cartofilor de Braşov depinde de cursul euro.

Acelaşi mesaj l-a adresat şi preşedintele USR, Dan Barna, care spunea că decretul preşedintelui este necesar şi util, dar nu este suficient pentru a depăşi această criză.

Dan Barna: E fundamental necesar ca statul să-şi asume păstrarea locurilor de muncă. Avem nevoie să arătăm că principala preocupare este capacitatea familiilor de a supravieţui. Pentru că orice măsură de izolare şi orice atitudine va fi luată în acest sens, nu poate să funcţioneze şi dacă oamenii nu vor mai avea resurse de subzistenţă, dacă nu îşi mai pot plăti utilităţile sau intră în criză de alimente.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a reamintit cu observaţiile făcute de grupurile parlamentare pe marginea decretului trebuie transmise Guvernului şi Preşedinţiei /.../ în ordonanţe de urgenţă.

Totodată, acesta a declarat că astăzi guvernul ar putea finaliza o procedură referitoare la preţuri.

Şi reprezentanţii celorlalte partide au declarat că votează în favoarea decretului privind starea de urgenţă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că activitatea Parlamentului nu se suspendă.

Deputaţii şi senatorii vor vota şi vor lucra online, prin sistem video.

Video: Ședinţa comună online a celor două camere consacrată încuviinţări stării de urgenţă pe teritoriul RomânieiAutor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Martie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza