Declaraţiile ambasadorului SUA au încins clasa politică din Republica Moldova

Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică, au provocat reacţii controversate.

Adăugat: 29 August 2016
Ultima actualizare:29 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Parlamentul Republicii Moldova
trimite pe mail

Unii politicieni şi lideri de opinie îl acuză pe diplomat că ar fi atentat la proiectul unirii Republicii Moldova cu România, alţii spun că James Pettit nu a făcut decât să reitereze ceea ce occidentalii au repetat în mai multe rânduri.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a scris pe o reţea de socializare că aceste declaraţii vin ca o reacţie la ceea ce a numit el "isteria unionistă" a unor politicieni din Republica Moldova şi România, precizând că ambasadorii acreditaţi la Chişinău vor apăra întotdeauna independenţa şi suveranitatea Moldovei, mai mult decât unii politicieni de aici.

Liderul socialiştilor moldoveni, partid de orientare pro moscovită, Igor Dodon, a menţionat, la rândul său, că ambasadorul SUA a spus exact ceea ce trebuie să afirme un diplomat occidental, reiterând că, în opinia sa, unionismul în Republica Molodva ar trebui interzis.

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a comparat această declaraţie cu cele făcute anterior de diplomaţii ruşi şi suţine că aceasta ar leza suveranitatea Republicii Moldova şi dreptul cetăţenilor de a-şi decide singuri destinul.

Declaraţiile ambasadorului James Pettit au fost, de asemenea, criticate de partide din opoziţia de dreapta, precum PNL, PLDM şi Partidul Dreapta, care au anunţat o serie de proteste la Chişinău şi Bucureşti, în susţinerea unirii Republicii Moldova cu România.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza