Declarații Stoltenberg- Iohannis: Vom crește prezența la frontiera de est a NATO

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice declară că NATO va trebui sa crească prezența la frontiera de est și să implementeze o forță de intervenție rapidă.

Adăugat: 16 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis (stânga) și Jens Stoltenberg (dreapta). Sursa: NATO
trimite pe mail

Într-o conferință de presă comună cu președintele României, Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat România pentru că este un aliat puternic al NATO.

El a mai spus că apreciază contribuția României la misiunile din Afganistan și din Kosovo și pentru contribuția la lupta împotriva terorismului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că decizia României de a majora cheltuielile de apărare la 2% din PIB până în 2017 reprezintă un exemplu pentru celelalte state din Alianţă.

"România este un exemplu pentru alţii. Aţi fost de acord şi aţi luat un angajament ferm de a ajunge la 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare până în 2017. Acesta este un exemplu pentru alte state şi voi folosi România ca exemplu pentru alte state, spunând că dacă România a făcut acest lucru la care s-a angajat, este important pentru România, pentru întreaga Alianţă şi un exemplu pentru mulţi alţi aliaţi", a declarat Stoltenberg, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Oficialul a declarat că Romania si NATO sunt anagajate sa susțină Republica Moldova.

"Trebuie ca noi să sprijinim și Ucraina și să contribuim la securitatea în regiune", a spus Jens Stoltenberg.

NATO lucrează la planul de intervenție rapidă

În context, el a vorbit despre creșterea prezenței la frontiera de est a alianței și despre înființarea unei forțe de acțiune rapide.

"NATO e pregatită  să faca tot ce poate pentru apărarea aliaților si lucrăm la planul de intervenție rapidă. Am discutata cu dl președinte implementarea programului. Va trebui  să creștem prezența la frontiera de est a alianței și va trebui să înființăm o forță de acțiune rapidă și să integrăm aceste elemente pentru a interveni inclusiv in România", a spus Stoltenberg.

Declarațiile AUDIO în prima pagină a site-ului, playerul AUDIO (dreapta sus).

Iohannis: Reconfirmăm prin acțiuni ferme solidaritatea la nivelul alianței

Președintele României, Klaus Iohannis a vorbit despre solidaritatea la nivelul NATO și despre punerea în aplicare a deciziilor ultimului summit.

"Am convenit că este momentul sa reconfirmăm prin acțiuni ferme solidaritatea la nivelul alianței, pentru a arăta că spiritul Articolului 5 e la fel de puternic acum ca la momentul fondării NATO. Pentru România e foarte important procesul de punere în aplicare a deciziilor de la ultimul Summit", a subliniat Iohannis.

El l-a informat pe secretarul general că România a proiectat atingerea în 2017 a nivelului de 2% din PIB și păstrarea nivelului pentru cel putin 10 ani.

Șeful statului a adăugat că a discutat cu Jens Stoltenberg despre nevoia susţinerii continue din partea NATO a ţărilor din vecinătatea estică.

"Am discutat despre nevoia de susținere din partea tărilor din vecinatătea estică. Ucraina, Moldova si Georgia trebuie sa primească atenția sporită a NATO", a mai spus președintele.

"L-am informat pe secretarul general despre progresele bazei de la Deveselu, care are o natură defensivă, și care va deveni operaționala în acest an", a afirmat Iohannis precizând că a confirmat și contribuția semnificativă a României la misiunea NATO din Afganistan în spiritul solidaritatii din Alianță.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
16 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza