Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles. Textul integral

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la Bruxelles, după reuniunea socialiştilor europeni, că în dezbaterea privind viitorul Europei, socialiştii nu au o opinie comuna.

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles. Textul integral

Articol de Radiojurnal, 09 Martie 2017, 17:59

Şeful cabinetului de la Bucureşti a precizat că important este ca toate cele 27 de state membre care vor rămâne dupa plecarea Marii Britanii să meargă în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză.

La o întrebare pusă de trimisul Radio România, Carmen Gavrilă, premierul Sorin Grindeanu a explicat că nu se pune problema vreunei schimbări la nivel european în ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune.

AUDIO: Declarații de presă ale premierului Sorin Grindeanu, La Bruxelles.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la Bruxelles, după reuniunea socialiştilor europeni, că în dezbaterea privind viitorul Europei, socialiştii nu au o opinie comuna.

Şeful cabinetului de la Bucureşti a precizat că important este ca toate cele 27 de state membre care vor rămâne dupa plecarea Marii Britanii să meargă în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză.

La o întrebare pusă de trimisul Radio România, Carmen Gavrilă, premierul Sorin Grindeanu a explicat că nu se pune problema vreunei schimbări la nivel european în ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune.

AUDIO: Declarații de presă ale premierului Sorin Grindeanu, La Bruxelles.

TEXTUL INTEGRAL: Declaraţii ale premierului Sorin Grindeanu, la Bruxelles

Sorin Grindeanu: /.../ de stat şi de guvern, membri ai Partidului Socialiştilor Europeni. Sigur că am folosit acest prilej pentru a avea contacte, întâlniri directe cu dânşii. Am discutat atât agendele bilaterale, cât şi agenda comună europeană. Am reafirmat în aceste întâlniri ceea ce a spus şi domnul preşedinte dimineaţă, am spus şi eu zilele trecute şi anume dorinţa ţării noastre de a merge şi de a întări proiectul comun european, cu toate cele 27 de ţări membre, în aceeaşi direcţie, pentru că împreună istoria ne arată că suntem mai puternici. Dezbaterile pe care dumneavoastră le ştiţi şi care de abia se află la început vor continua în perioada următoare. Fiecare dintre noi ne-am exprimat punctele de vedre, al nostru e cel pe care vi-l spuneam şi pe care îl susţinem, indiferent că vorbim de Administraţia Prezidenţială, de Guvern sau de Parlament. E un punct de vedere comun al României.

Reporter: Cum a fost privită, domnule premier, această discuţie din ultimele zile Europa cu mai multe viteze, cu două sau mai multe viteze, de socialiştii europeni? Care au fost discuţiile legate de acest subiect?

Sorin Grindeanu: Aşa cum vă spuneam, dezbaterile sunt la început şi vor continua. Nu pot să spun că există un punct de vedere comun al socialiştilor europeni. Ceea ce e important e că va avea loc această dezbatere, că fiecare ţară are argumente, pe care din scenarii, dar nu există în acest moment un punct de vedere comun, aşa cum vă spuneam, dezbaterile sunt la început şi vor continua. Vă rog!

Reporter: Domnule prim-ministru, Carmen Gavrilă, Radio România, noi, românii suntem împotriva ideii de Europă cu mai multe viteze, însă avem şi un plan concret pe care să-l supunem atenţiei partenerilor europeni, ca alternativă la această Europă cu mai multe viteze?

Sorin Grindeanu: nu doar noi şi nu cred că în modul ăsta trebuie pusă, sau discutat, sau dezbătut, că noi, românii, suntem împotriva a ceva. Noi susţinem întărirea proiectului european în această formă. Pe noi ne interesează ca şi ţară şi nu doar pe noi. Ne interesează ca fondurile de coeziune să rămână o parte importantă a politicii europene, la fel ca şi politica comună agricolă, sunt lucruri extrem de importante şi, repet, nu este vorba doar de România. Aceasta este direcţia pe care credem că trebuie să o cotinuăm, să o dezvoltăm, să o întărim. Şi, aşa cum vă spuneam, istoria a arătat, că, împreună, de fiecare dată, am fost mai puternici. Asta este direcţia, pe care nu doar noi o propunem, dar, subliniez, dezbaterile sunt la început şi fiecare vom avea argumente.

Reporter: Cum asigurăm, ca acele mici cluburi, cum sunt în prezent, clubul Schengen, Clubul Euro, vor rămâne deschise pentru ţări ca România, care, în viitor, vor dori să acceadă la aceste cluburi?

Sorin Grindeanu: Eu cred că lucrurile nu se schimbă foarte mult, sau ceea ce... dacă înţeleg foarte bine cea ce mă înrebaţi, dar... dar... nu cred că putem să discutăm de viitor, spunând că în viitor lucrurile vor merge în viteze diferite. Ceea ce ne dorim cu toţii şi ceea ce a spus toată lumea este ca toate cele 27 de state să ajungă să fie, să meargă în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză - ca să citez. Fiecare dintre noi ne dorim să ne dezvoltăm, să întărim cât mai mult, să facem parte din tot ceea ce înseamnă politici comune europene.

Reporter: Vicepreşedintele Comisiei Europene, Timmermans, a declarat acum câteva minute, că este normal ca în statele cum probleme de stat de drept să fie, la un moment dat, oprite fonduri europene. Aţi discutat această temă cu dânsul?

Sorin Grindeanu: N-a fost o discuţie. Am avut discuţie şi cu prim-vicepreşedintele Timmermans, o discuţie extrem de constructivă, cum a fost şi cea din urmă cu două săptămâni, ceea ne-am angajat noi în urmă cu două săptmâni, şi anume, să trimitem către Comisia Europeană, cererea noastră de finanţare pe fonduri europene pentru renovare şi pentru ceea ce înseamnă partea de penitenciare - am făcut-o; de asemenea, există, şi au început discuţiile pe acel grup de lucru privind clarificările pe recomandările de la MCV şi acele lucruri, iarăşi, au început. Discuţia cu prim-vicepreşedintele Timmermans a fost în parametrii cât se poate de corecţi şi în aceeaşi ca şi în urmă cu două săptămâni, apreciind şi noi şi dânsul, modul în care colaborăm, Guvernul României cu dânsul şi cu Comisia Europeană, în general.

Reporter - Mihaela Gherghişan, RFI: Domnule prim-ministru, aţi avut mai multe întâlniri bilaterale acum, la /.../ despre care aţi putea să ne vorbiţi, care e cea mai...? Hai să spunem Moscovici... economie.

Sorin Grindeanu: Nu, au fost discuţii şi e normal să fie discuţii şi cu preşedintele Hollande, şi cu premierul Italiei, şi cu premierul Cehiei, şi cu ministrul de externe al Luxemburgului, şi cu premierul Suediei. V-am spus la început, au fost discuţii privind agenda bilaterală dintre ţările noastre, cu cancelarul Austriei, precum şi ceea ce susţinem, fiecare dintre noi, legat de politica comună a Comisiei Europene. În perioada imediat următoare, cu fiecare dintre dânşii, cu Austria, cu fiecare din aceste ţări, cu Italia, cu Suedia, cu toate celelalte, vom avea întâlniri bilaterale.

Reporter: Ne puteţi spune ce aţi discutat cu preşedintele Franţei, François Hollande, în acea mică întâlnire?

Sorin Grindeanu: Sunt lucruri care ţin de discuţii care poate, de multe ori, sunt mai mult informale, dar pot să vă spun că a fost o discuţie legată şi de situaţia la zi a ceea ce este în România. Am prezentat, aşa cum am făcut de fiecare dată, situaţia noastră. Am apreciat sprijinul pe care Franţa ni-l acordă şi ni l-a acordat în toţi aceşti ani şi bineînţeles că ne dorim întărirea parteneriatului pe care îl avem, l-am avut şi îl avem cu Franţa.

Reporter: Încă o întrebare. Aţi avut o întrevedere astăzi şi cu cancelarul Austriei. Ne puteţi spune dacă, pe parcursul acestei întâlniri, cancelarul austriac a ridicat o întrebare cu privire la activitatea Companiei Holzindustrie Schweighofer din România, având în vedere că Ministerul Apelor şi Pădurilor a anunţat că va supraveghea foarte atent activitatea acestui grup? După cum ştiţi, are probleme, la nivel internaţional şi dacă acest lucru a constituit unul dintre puncte?

Sorin Grindeanu: Nu, am discutat în mare. Austria este un partener economic important al ţării noastre şi aşa cum ştiţi, are o pondere... sau investitorii austrieci au o pondere importantă în economia română. Important e alceva. Că am stabilit împreună cu cancelarul austriac ca, în peioada imediat următoare, să avem o întâlnire, fie la Viena, fie la București; urmează ca diplomațiile noastre să stabilească agenda și sigur că atunci vor fi discutate și punctele concrete legate de eventuale situații pe care dumneavoastră le amintiți.

Reporter: și vorbeați de o poziție comună, Guvern, Președinție și Parlament. Când ați consultat, domnule premier, oficial, și Parlamentul, în ceea ce privește această poziție?

Sorin Grindeanu: Am văzut declarații... Îmi cer scuze! Poate am spus prea mult, dar am văzut declarații ale... conducerii Camerei Deputaților, în același sens ca și ale președintelui și ca și ale mele sau ale Guvernului.

Reporter: Dar veți iniția, ca și Guvern, alături de Președinție, nu știu... o consultare nașională pe /.../ opoziție...? Adică, poate vreți să știți și părerea tuturor partidelor parlamentare, pe acest subiect.

Sorin Grindeanu: Putem fi parte. Nu cred că e rolul Guvernului, dar putem fi parte... Noi am avut o întâlnire, așa cum știți, cu domnul președinte, ieri, pentru a avea o poziție comună; și acest dialog a fost... a fost și este binevenit, și avem o poziție comună. Sigur, dacă dezbaterea aceasta este mai lară, e mai bine... Guvernul poate face parte din această dezbatere.

Reporter: După aceste întâlniri pe care le-ați avut... contacte bilaterale, îl veți /.../ pe domnul președinte, având în vedere că /.../ marja Consiliului este important să știe ceea ce ați discutat /.../

Sorin Grindeanu: Sunt sigur că vom avea discuții și în zilele următoare, ca și concluzii pe care le putem trage... trage în urma acestor întâlniri și, mai ales, ca și strategie pe care trebuie să o urmăm noi, ca și țară, în spiritul a ceea ce vă spuneam mai devreme. Mulțumesc

Premierul Sorin Grindeanu susţine relansarea proiectului european

Sorin Grindeanu se află în capitala Belgiei pentru a participa la Reuniunea Partidului Socialiştilor Europeni.


Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor