Declaraţie a Parlamentului României privind modificarea Legii educaţiei din Ucraina

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat, astăzi, o declaraţie referitoare la recenta modificare a Legii educaţiei din Ucraina, care restrânge drepturile minorităţilor naţionale de a studia în limba maternă.

Adăugat: 20 Septembrie 2017
Ultima actualizare:20 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Semnatarii documentului amintesc autorităţilor de la Kiev că respectarea drepturilor minorităţilor este o condiţie pentru acceptarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, a subliniat că modul în care a fost modificată Legea educaţiei de către Rada Supremă reprezintă un pas major înapoi al Ucrainei în drumul său european şi pe calea democraţiei.

"Semnalele din ultimile două zile sunt proaste - vă informez. Faptul că acum câteva zile, după 11 ani de absenţă a activităţii Comisiei mixte minorităţi, această comisie s-a reunit, au fost reprezentanţi ai instituţilor româneşti, în Ucraina, au avut discuţii, semn de inflexibilitate totală, iar proiectul de promulgare al legii a plecat semnat ieri de preşedintele Radei către preşedintele statului ucrainean", a spus Titus Corlăţean.

Şi senatorul ALDE, Ion Hadârcă, a spus că etnicii români din Ucraina sunt ameninţaţi să îşi piardă identitatea culturală. La rândul său, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a cerut Guvernului de la Bucureşti să găsească soluţii de cooperarea cu Ucraina, în această problemă.

"România poate să îşi asume finanţarea învăţării limbii române, prin plata profesorilor, a manualelor, a costurilor legate de chirii, dar e nevoie de un acord cadru, aşa cum spuneam, pentru a fi puse la dispoziţie săli de clasă în şcolile existente. Poate fi doar una din soluţii care să funcţioneze pe termen scurt, până când Ucraina îşi va modifica legislaţia în domeniu", a susținut Alina Gorghiu.

Deputatul USR, Matei Dobrovie, a precizat că în domeniul relaţiilor bilaterale cu Ucraina trebuie rezolvate problemele comunităţii româneşti autohtone, astfel încât să fie asigurată păstrarea identităţii culturale a acesteia. Deputatul UDMR, Attila Korodi, a declarat că Ucraina s-a îndepărtat de principiile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi ale garantării drepturilor omului.

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, a subliniat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să ceară Ucrainei reciprocitate în respectarea drepturilor etnicilor români, iar liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a spus că România îşi doreşte relaţii de cooperare şi bună vecinătate cu Ucraina, dar că drepturile minorităţilor nu sunt negociabile.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza