Declarația pe propria răspundere pentru votul în străinătate ar putea fi găsită on-line

Titus Corlățean a prezentat BEC mai multe propuneri pentru fluidizarea votului cetățenilor români din străinătate.

Adăugat: 4 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:4 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe
trimite pe mail

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, le-a propus reprezentanţilor Biroului Electoral Central ca declaraţia pe proprie răspundere care trebuie completată de cetăţenii care votează pe liste suplimentare, adică şi cei din străinătate, să fie pusă la dispoziţie alegătorilor pe internet înainte de ziua votului şi să fie semnată în faţa preşedintelui secţiei de votare.

Astfel, s-ar putea corecta situaţia de duminica trecută, când foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc în străinătate au aşteptat ore întregi pentru a vota şi, în cele mai multe cazuri, nu şi-au putut exercita dreptul la vot.

Ministrul Titus Corlăţean a propus şi suplimentarea numărului de cabine de vot şi a numărului de ştampile.

Există şi o a treia soluţie pentru turul al doilea al prezidenţialelor în secţiile de votare din străinătate, a precizat astăzi ministrul de externe. Diplomați din cadrul Ministerului ar putea fi trimiși la secțiile de vot din străinătate pentru pentru completarea personalului Birourilor Electorale.

"Au fost nu puţine situaţiile, în care unii membri ai birourilor electorale din străinătate, desemnaţi de partide politice, fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului, fie s-au retras chiar pe parcursul zilei votului. Asta înseamnă că numărul de persoane, care a funcţionat în biroul electoral, care au completat documentele, care au înmânat ştampilele alegătorilor, a fost mai redus şi atunci procedura de vot s-a îngreunat. Ministerul Afacerilor Externe este pregătit să pună la dispoziţie diplomaţi, care nu fac politică, sunt imparţiali, pentru completarea acestor birouri", a spus Corlățean.

Ministerul de Externe aşteaptă decizia Biroului Electoral Central cu privire la propunerile făcute astăzi, a mai spus Titus Corlăţean.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
4 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza