Decizie amânată în legătură cu finanţarea autostrăzii Comarnic-Braşov

Ministerul Transporturilor a amânat până în aprilie decizia privind finanţarea autostrăzii Comarnic-Braşov pe Valea Prahovei.

Adăugat: 15 Februarie 2015
Ultima actualizare:15 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta ceruse cu o lună în urmă ca până la această dată, autorităţile să anunţe dacă autostrada va fi construită în concesiune de consorţiul intenaţional Vinci-Strabag-Aktor.

Au apărut însă probleme în atragerea resurselor de finanţare, a explicat sâmbătă ministrul de resort, Ioan Rus.

Este pentru a treia oară în ultimii zece ani când autorităţile caută soluţii pentru construirea celor 53 de kilometri de autostradă, în concesiune sau parteneriate public-privat.

Potrivit estimărilor Executivului, construcţia autostăzii ar urma să coste aproape două miliarde de euro, dar valoarea întregului proiect depăşeşte opt miliarde, în condiţiile în care statul român ar urma să achite anual concesionarului 325 de milioane de euro, timp de 26 de ani.

Prin urmare, ministrul Transporturilor a anunţat că prelungeşte perioada de negociere cu companiile Vinci-Strabag şi Aktor, pentru găsirea unui model financiar suportabil pentru buget.

Ministerul vrea să atragă în proiect şi instituţii financiare internaţionale, precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Premierul Victor Ponta ceruse în ianuarie ca decizia privind construirea autostrăzii în concesiune să fie luată până astăzi, având în vedere obiectivul executivului ca în trei ani provinciile istorice să fie conectate prin drumuri rapide.

"Din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul. Este un proiect scump, este un proiect cu obligaţii multe pe 30 de ani, dar este un proiect strategic esenţial pentru România", a cerut la aceea dată premierul.

Autostrada spre Braşov are o importanţă turistică, dar şi strategică, pentru că va permite legătura Ardealului cu Moldova, prin drumul expres dintre Braşov şi Bacău.



Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Costin Grigore
Adăugat:
15 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza