Decizie a Curţii Europene: Opt revoluţionari vor fi despăgubiţi

Opt revoluţionari români vor fi despăgubiţi de stat cu câte 2.400 de euro pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei într-un termen rezonabil, a decis, astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Adăugat: 24 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reclamaţiile fuseseră depuse încă din anul 2008.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, printre reclamanţii care au primit astăzi verdict favorabil la Strasbourg se numără, atât victime ale Revoluţiei din Decembrie 1989, cât şi ale mineriadelor.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a apreciat, la rândul său, că termenul în care a fost instrumentat acest dosar a fost excesiv de lung.

"Este un subiect delicat pentru societatea românescă, dar cred că principiul rămâne acelaşi. Şi în materia aceasta, ca în oricare altă materie, România trebuie să facă în aşa fel încât să se conformeze deciziilor CEDO. Suntem la 26 de ani, în curând, din Decembrie '89 şi sigur nu putem decât să constatăm toţi că a durat foarte mult. Cred că procurorii sunt cei care vor decide dacă redeschid sau nu cazul. Singurul meu comentariu este unul general şi anume că avem o hotărâre a CEDO şi că trebuie să facem în materia asta, ca şi în altele, ceea ce oricare stat membru al Convenţiei trebuie să facă", a declarat Raluca Prună.

În urmă cu o lună, procurorii militari au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind moartea a peste 700 de oameni şi rănirea a aproape 2.200.

În absenţa unor decizii de condamnare, foşti revoluţionari sau urmaşi ai acestora au făcut plângeri la CEDO, care a dat, de-a lungul timpului, mai multe decizii prin care România a fost obligată să plătească în total despăgubiri de peste 1 milion de euro.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza