Decizia premierului britanic divide Londra politică

Refuzul premierului David Cameron de a semna reformarea tratatelor europene, în direcţia întăririi disciplinei bugetare, a divizat scena politică britanică.

Adăugat: 13 Decembrie 2011
Ultima actualizare:13 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres
trimite pe mail

Luni, vicepremierul Nick Clegg apecia că gestul şefului său va conduce la izolarea şi marginalizarea Marii Britanii.

O acuzaţie asemănătoare a formulaţiei opoziţial laburistă, care i-a reproşat că a aruncat ţara în izolare, în momentul în care a reuşit să întoarcă întreaga Europă împotriva lui. Locatarul din Downing Street 10 a venit astăzi, în faţa Parlamentului, pentru a-şi justifica decizia. 

Premierul David Cameron a fost întâmpinat, luni, cu urale, în Camera Comunelor, de o mare parte a aripii conservatoare, care susţine poziţia adoptată de primul ministru, la Summitul de la Bruxelles.

Există, în rândul partidului, o foarte mare satisfacţie, pentru că Marea Britanie s-a opus modificării Tratatului Uniunii Europene, iar decizia de veto este văzută de mulţi analişti politici, ca fiind de fapt o răsplată oferită de David Cameron, parlamentarilor săi.

În discursul său, prim-ministrul britanic  a precizat că garanţiile cerute de Marea Britanie au fost unele modeste şi, dacă şi în aceste condiţii ele nu au fost acceptate, nu putea aproba nici el modificarea Tratatului Uniunii.

"Am mers la Bruxelles, căutând o înţelegere a tuturor celor 27 de state, şi am răspuns cu bună credinţă propunerilor germane şi franceze, de modificare a Tratatului.Am dorit să ajungem la un acord, care să cuprindă garanţiile necesare pentru Marea Britanie. Acele garanţii, referitoare la piaţa unică şi la tranzacţiile financiare, erau modeste, rezonabile şi relevante. Nu am încercat să creăm un avantaj necinstit, pentru Marea Britanie, nu am cerut scutiri speciale, ci doar garantarea unui mediu concurenţial echitabil", a declarat David Cameron.

El a adăugat că decizia de veto nu va duce, în niciun caz, la izolarea Marii Britanii, aşa cum susţin multe voci şi a precizat că Marea Britanie rămâne un membru important al Uniunii, care va avea un cuvânt de spus în toate problemele dezbătute la Bruxelles.

Acest lucru a fost pus la îndoială de opoziţia laburistă, care nu a ezitat să taxeze ceea ce a numit un eşec de proporţii, al premierului Cameron.

"Premierul susţine că s-a folosit de dreptul la veto", a spus liderul laburist, Ed Miliband, "dar trebuie să explic că un veto ar trebui să împiedice ceva să se întâmple; nu ca acel lucru să meargă mai departe, fără tine. Asta se numeşte înfrângere; asta înseamnă să-ţi dezamăgeşti ţara. Alte state şi-au negociat poziţia, în funcţie de interesele naţionale, dar David Cameron nu a putut negocia, pentru că nu era susţinut de partid şi a decis să înăbuşe cea mai mare rebeliune conservatoare din ultima generaţie, cu cea mai mare greşeală a unei generaţii" a declarat Ed Miliband.

Pentru David Cameron, o poziţie care ar putea avea consecinţe mai serioase este, însă, cea a partenerilor de guvernare, liberal-democraţi.

Vicepremierul Nick Clegg a declarat public că rezultatul summitului reprezintă o imensă dezamăgire şi a arătat cu degetul înspre David Cameron, pentru că a adus Marea Britanie într-o poziţie în care riscă izolarea.

A fost o schimbare bruscă de direcţie a vicepremierului, care, iniţial, a părut că susţine ideea de veto, pentru ca, apoi, să lanseze o serie de critici; luni acesta a lipsit din Parlament, lucru care, pentru cei mai muli analişti politici, a reprezentat un prim semn al unei rupturi, informează corespondentul Radio România.Autor:
Dan Vasiliu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza