De la 1 septembrie, pâinea se ieftineşte, alcoolul si produsele de lux se scumpesc

Pâinea şi specialităţile din panificaţie au de la 1 septembrie, un TVA micşorat de la 24% la 9%. În schimb, tot din prima zi a lunii septembrie cresc accizele la alcool şi la bunurile de lux.

Adăugat: 1 Septembrie 2013
Ultima actualizare:1 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Măsura a fost luată de guvern pentru reducerea evaziunii fiscale şi, implicit, a preţului la aceste produse.

Miniştrii agriculturii, Daniel Constantin şi de finanţe, Daniel Chiţoiu au semnat cu Asociaţia marilor reţele comerciale un acord în acest sens.

Începând de duminică se vor ieftini şi produsele de panificaţie care au în compoziţie pâine, respectiv cornuri, covrigi sau chifle.

Acordul se referă la modalităţile de combatere a evaziunii fiscale.

"Am semnat un angajament pentru a combate evaziunea fiscală pe această zonă, dar şi cei de la carne, şi cei de la lapte, legume - fructe şi-au manifestat interesul de a semna un asemenea protocol, de a combate evaziunea fiscală. De succesul acestei măsuri depinde extinderea măsurii de reducere a TVA-ului şi la alte produse. Următorul produs care eu cred că trebuie urgent să beneficieze de un TVA redus este sectorul de carne. Acolo, din păcate, evaziunea este foarte mare şi societăţile au cam aceleaşi probleme pe care le au şi cele din panificaţie", a atras atenţia ministrul Agriculturii.

Cresc accizele la alcool si produse de lux

Pentru a compensa impactul bugetar negativ al reducerii TVA, tot de la 1 spetembrie, cresc accizele la alcool şi apar altele noi la bunurile de lux.

Scumpirile vizează ceasurile de lux, bijuteriile din aur şi platină - cu excepţia verighetelor -, confecţiile din blănuri naturale, iahturile, dar şi maşinile noi şi rulate cu motor de peste 3.000 de centimetri cubi, precum şi anumite tipuri de armament utilizate de persoane fizice.

Nivelul accizei pentru alcool etilic creşte de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur.

Ordonanţa modifică şi completează Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

De asemenea, preţul biletelor de tren se va majora, diferenţiat, pe zone kilometrice, cu până la 10%, în funcţie de distanţă şi de tipul de tren.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza