De ce a fost amânată şedinţa extraordinară a Cabinetului Tudose

Premierul Mihai Tudose a anunţat că şedinţa de guvern în care urma să se discute despre măsurile fiscale, a fost amânată pentru miercuri.

Adăugat: 6 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:6 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şedinţa extraordinară a Cabinetului Tudose, în care ar fi trebuit să se discute o serie de măsuri fiscale care au generat tensiuni în rândul partenerilor sociali, a fost amânată astăzi pentru a doua oară.

De data aceasta, şedinţa se va amâna pentru ziua de miercuri.

Anunţul a fost făcut chiar de premierul Mihai Tudose.

Acesta a fost încă de dimineaţa, în jur de 9:10 la Palatul Victoria, unde surse din guvern spun că a avut şi o întâlnire cu ministrul transporturilor, Felix Stroe şi reprezentanţii companiei austriece de construcţii Strabag, unul dintre cei mai importanţi constructori din lume, cu afaceri anuale de peste 10 miliarde de euro.

Ulterior, premierul Mihai Tudose a plecat în mare grabă, pentru a participa la un eveniment organizat de Asociaţia Municipiilor din România, evenimente care, însă, nu au fost anunţate şi presei, nefiind pe agenda zilei.

Şedinţa extraordonară ce urma să aibă loc astăzi era dedicată în principal ordonanţei de urgenţă ce îşi propune să modifice semnificativ Codul fiscal.

Ideea amânării şedinţei se vehicula încă de aseară, în condiţiile în cre măsurile anunţate de executiv au stârnit critica sindicatelor, patronatelor, dar şi a cetăţenilor.

Potrivit proiectului de ordonanţă amintiti, se intenţionează ca, de la 1 ianuarie, anul viitor, contribuţiile să treacă din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10 %, dar şi o nouă taxă pentru angajator, cunoscută ca taxa de solidaritate.

De asemenea, pentru 450 de mii de firme cu afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri faţă de impozitul de 16% pe profit.

Pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare anunţate de executiv au stârnit şi critica şefului statului, Klaus Iohannis, care le-ea cerut guvernanţilor să explice concret de ce este necesară această revoluţie fiscală, care în opinia sa nu ar aduce aproape deloc bani în buzunarul salariaţilor.

Un alt impediment l-ar constitui şi lipsa avizului din partea Consiliului Legislativ.

Pe de altă parte, este foarte posibil ca şi miercuri aceste noi măsuri fiscal bugetare să nu intre în discuţia cabinetului şi să asistăm doar la o şedinţă a guvernului obişnuită şi nu dedicată ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului fiscal.

Surse din PSD au confirmat, cu puţin timp în urmă, că măsurile fiscale pe care doreşte să le adopte guvernul vor fi discutate, astăzi, într-o şedinţă a coaliţiei la putere.

 


 Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
6 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza