De astăzi românii din străinătate se pot înregistra on-line pentru vot

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în România pe 10 şi 24 noiembrie, iar românii din afara ţării pot vota anticipat pe parcursul a trei zile, din 8 până pe 10 noiembrie, respectiv din 22 până pe 24 noiembrie.

Adăugat: 28 Iulie 2019
Ultima actualizare:28 Iulie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Alegătorii români din diaspora care doresc să voteze la alegerile prezidentiale din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare din străinătate se pot înregistra online începând de astăzi.

Autoritatea Electorală Permanentă a creat site-ul votstrainatate.ro.

Portalul are două secţiuni: "Alegător în străinătate la o secţie de votare" şi "Alegător în străinătate prin corespondenţă".

Formularele de înregistrare vor fi active până în 11 septembrie.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în România pe 10 şi 24 noiembrie, iar românii din afara ţării pot vota anticipat pe parcursul a trei zile, din 8 până pe 10 noiembrie, respectiv din 22 până pe 24 noiembrie.

Secţiile se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00, însă dacă la ora închiderii lor în locaţiile respective vor mai fi votanţi, programul se va prelungi până la 23:59 în toate cele trei zile.

Autorităţile au în vedere crearea de noi secţii de votare în străinătate. Preşedintele autorităţii, Constantin Florin Mituleţu Buică, a precizat că există deja solicitări în acest sens: peste 100 de cereri din Germania şi aproape 50 din Austria. Este important, spune el, ca cetăţenii să se preînregistreze pe platforma online deschisă de AEP.

Constantin Florin Mituleţu Buică: Rugăm cetăţenii să se preînregistreze, intră pe platforma online a Autorităţii Electorale Permanente, se preînregistrează, dau copia actului de identitate şi se preînregistrează pentru a înfiinţa secţii de votare.

Listele electorale permanente pentru străinătate vor fi în format electronic, iar autorităţile au în vedere achiziţionarea a 2.500 de tablete pentru secţiile de votare.

Pentru cei care aleg votul prin corespondenţă, e important de menţionat că alegătorul trebuie să pună documentele în plicurile specificate, pentru a asigura secretul votului.

Şi mai trebuie să ştie alegătorul că dacă va trimite plicul la misiunea diplomatică, o va face pe propria cheltuială, iar dacă va alege Poşta Română, serviciul va fi plătit de statul român.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Iulie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza