Dăncilă: România este pregătită să răspundă noilor provocări de securitate

Primul ministru Viorica Dăncilă a subliniat rolul determinant pe care l-a avut consensul naţional manifestat la toate nivelurile pentru înscrierea pe drumul către Alianţa Nord-Atlantică.

Adăugat: 7 Aprilie 2019
Ultima actualizare:7 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia militară dedicată aniversării împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Astăzi este sărbătorită Ziua NATO în România.

Anul acesta se împlinesc 15 ani de când România a devenit membru al Alianţei Nord-Atlantice, dar şi 70 de ani de la înfiinţarea NATO.

La sediul Ministerului Apărării Naţionale a avut loc o ceremonie militară dedicată acestor două evenimente, însă porţile acestei instituţii rămân deschise publicului până la ora 17:00.

Primul ministru Viorica Dăncilă a subliniat, în discursul său, rolul determinant pe care l-a avut consensul naţional manifestat la toate nivelurile pentru înscrierea pe drumul către Alianţa Nord-Atlantică.

La 15 ani de la aderarea la NATO, România este pregătită să răspundă noilor provocări de securitate şi va continua să participe activ la asigurarea stabilităţii în spaţiul euroatlantic, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Rămânem un participant important la operaţiunile NATO pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în diferite zone de conflict. Cu această ocazie elogiez profesionalismul şi calitatea umană a militarilor români desfăşuraţi în teatrele de operaţii, care s-au implicat cu trup şi suflet în apărarea şi îmbunătăţirea vieţii populaţiilor locale, câştigându-le respectul şi prietenia.

Şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă, a precizat că Armata României a contribuit substanţial la operaţiile şi misiunile NATO, încă din perioada de preaderare:

Nicolae Ionel Ciucă: În prezent, aproximativ 1.000 de militari participă la eforturile operaţionale aliate în Afganistan, Irak şi Balcani, iar eforturile şi angajamentele Armatei române în materie de securitate euroatlantică sunt apreciate peste tot în lume şi consolidează statutul internaţional al României de aliat şi partener de încredere.

Locotenent colonelul Laurenţiu Şerban s-a prezentat ca militar profesionist în Armata României.

Rănit în 2006, într-o misiune din Afganistan, el a decis să rămână activ, iar după recuperare a fost din nou acceptat în cadrul forţelor pentru operaţii speciale.

Laurenţiu Şerban: Acum, la 15 ani de la aderarea ţării la NATO şi după participarea continuă la misiuni şi operaţii internaţionale regăsesc Armata României complet transformată şi adaptată pentru a face faţă ameninţărilor interoperabile cu structurile din NATO, în continuă cooperare cu structurile din cadrul Sistemului Naţional de Securitate, mult mai capabilă pentru a face faţă unor eventuale agresiuni externe.

Cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, la Ministerul Apărării pot fi vizionate expoziţii tematice, iar militarii prezintă exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza