Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni

"Dacă românii din străinătate se înscriu în Registrul Electoral, vor putea vota prin corespondenţă, sau în cadrul unei noi secţii de votare acolo unde ei solicită să fie înfiinţată această secţie de votare".

Adăugat: 21 Iunie 2016
Ultima actualizare:21 Iunie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni
trimite pe mail

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, se află într-un circuit prin mai multe ţări europene pentru a informa pe românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că în toamnă pot vota mai uşor.

După Germania, Moldova, Italia, Statele Unite şi Belgia, oficialul român a ajuns şi în Olanda.

La întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti, oficialul a prezentat formularul de înscriere, precum şi paşii pe care alegătorii din străinătate trebuie să-i urmeze, dacă doresc să voteze prin corespondenţă la scrutinul pentru alegerile parlamentare.

Claudia Marcu a discutat pentru "Apel matinal" despre importanţa prezenţei la vot a românilor din afara ţării cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu. 

Reporter: De ce această campanie pentru alegeri? 

Dan Stoenescu: Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României vor avea loc la sfârşitul acestui an şi există noutăţi legislative pentru votul în străinătate. Dacă românii din străinătate nu cunosc aceste noutăţi legislative, vor putea fi probleme. Din acest motiv, am hotărât să sprijin campania Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Afacerilor Externe, românii cu domiciliul sau cu reşedinţa în străinătate, în acest an, vor putea vota prin două noi modalităţi: pe lângă modalitatea clasică - votul în cadrul unei misiuni diplomatice a României - ambasadă, consulat, sau institut cultural, în acest an, dacă se înscriu în Registrul Electoral, vor putea vota prin corespondenţă, sau în cadrul unei noi secţii de votare acolo unde ei solicită să fie înfiinţat această secţie de votare. Diferenţa pe care o aduce noua lege electorală este faptul că românii vor decide unde vor fi înfiinţate aceste secţii, nu se va decide discreţionar, de la Bucureşti. 

AUDIO Interviul cu ministrul Dan Stoenescu.

Reporter: Deja v-aţi întâlnit cu un număr de comunităţi din diferite ţări. Cum au fost primite aceste schimbări? 

Dan Stoenescu: Românii din străinătate sunt interesaţi de noutăţile legislative, însă foarte puţini dintre ei realizează importanţa înscrierii în Registrul Electoral, având în vedere că aceste alegeri vor fi, cel mai probabil, la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, românii, de multe ori, nu realizează de ce trebuie să se înscrie cât mai repede în Registrul Electoral. Noutăţile legislative trebuie cunoscute, pentru că, dacă ei nu se înscriu în următoarele două luni în Registrul Electoral, vor trebui să meargă acolo unde există un consulat, o ambasadă, sau un institut cultural. Deci, vreau să subliniez următoarea chestiune: în acest an, nu vor mai fi înfiinţate noi secţii de votare, în afară de localităţile unde avem misiuni diplomatice sau institute culturale, decât dacă românii solicită acest lucru. Am început şi o campanie amplă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe, pe pagina mea de Facebook, Dan Stoenescu, oficial şi pe pagina Departamentului Politici Relaţia cu Românii de Pretutindeni, am declanşat o campanie de informare. 

Reporter: Această campanie, extrem de intensivă, spune ceva despre cât de importanţi sunt românii din străinătate pentru România.

Dan Stoenescu: Românii din străinatate sunt un partener de dezvoltare pentru ţara noastră, ei sunt cel mai important investitor în România, fiecare familie din România are rude în străinătate, ei contribuie la dezvoltarea României, prin transferul de expertiză, prin remitenţele lor şi prin relaţiile interumane pe care le menţin cu ţara-mamă. Deci, din punctul meu de vedere, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate trebuie să fie trataţi ca şi ceilalţi români, ei trebuie să beneficieze de absolut aceleaşi drepturi ca şi românii care locuiesc în ţară. 

Reporter: Ce poate să facă România pentru românii din străinătate? Bănuiesc că în întâlnirile pe care le-aţi avut, aţi auzit şi de nenumăratele probleme pe care le-au românii din străinătate? 

Dan Stoenescu: România, prin Articolul 7 din Constituţie, are o datorie esenţială, de a sprijini comunităţile noastre de peste hotare. Noi trebuie să venim cu politici transversale în multiple domenii, de la fiscalitate, până la probleme de muncă, de la menţinerea indentităţii naţionale, până la probleme de mobilitate, de la probleme de sănătate, până la chesituni consulare. Câteva exemple concrete pe care le-am lansat, începând cu acest an, sunt programul AgroDiaspora, prin care informăm românii din străinătate despre oportunităţile de investiţii din agricultură prin fonduri europene. Am lansat acest program, săptămâna trecută, în Italia, şi vom continua, pe 24 iunie, la Dublin şi în alte ţări din Europa şi dorim să le prezentăm românilor din străinătate de ce este bine să deschidă o afacere în România, de ce este bine să vină în România şi să împărtăşească din expertiza şi experienţa lor. Alte exemple, sunt faptul că, la nivel consular, acum, românii pot să beneficieze de servicii online pentru mai multe servicii consulare - este o noutate absolută, oferită de Ministerul Afacerilor Externe. Desigur, şi în acest an, programele finanţate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni vor continua, în sesiunea actuală de finanţare au fost aprobate de către comisie peste 157 de proiecte şi sprijinim mai multe asociaţii, care desfăşoară diferite programe culturale, programe de menţinerea identităţii lingvistice, spirituale şi naţionale româneşti în străinătate.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
21 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza