Dan Mihalache, demis din funcţia deţinută în Guvern

Secretarul general adjunct al Guvernului,Dan Mihalache, a fost demis de premierul Victor Ponta.

Adăugat: 13 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:13 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului şi a numit-o în locul acestuia pe Andreea Lambru , secretar general Adjunct pentru Coordonarea Comisiilor de specialitate în cadrul PNL.

Potrivit redactorului RRA,  Angela Matei , decizia premierului a fost luată în contextul în care Dan Mihalache fusese declarat, recent, în stare de incompatibilitate de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.  

Fostul membru al guvernului a declarat pentru Radio România Actualităţi, că înlocuirea sa din funcţie a fost convenită împreună cu premierul Victor Ponta şi cu liderul PNL, Crin Antonescu

El susţine că decizia ţine cont de actualul context politic , iar cei doi copreşedinţi ai USL au stabilit că este mai bine ca Secretariatul General al Guvernului să nu fie amestecat în chestiuni de natură politică.     

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Dan Mihalache şi-a exprimat speranţa că nu există nicio legătură între declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu  şi demiterea lui.

"Eu sper că nu există o legatura între demiterea mea de către Victor Ponta şi declaraţiile lui Traian Băsescu, aş fi dezamăgit. Am avut saptămâna trecută o discuţie cu premierul. Nu mi s-au reproşat declaraţiile la adresa ANI", a declarat Mihalache.

Declaraţiile lui Mihalache privind parteneriatul  SUA, motiv de demitere

Motivul demiterii lui Mihalache este legat şi de declaraţiile acestuia potrivit cărora, dacă parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fără".

Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără".

Preşedintele Băsescu "viza o eventuală remaniere"

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza "şi o eventuală remaniere".

"L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept", a afirmat preşedintele în declaraţia sa de presă.

Pe 9 noiembrie, trei miniştri ai cabinetului Ponta, Liviu Pop, Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig şi adjunctul secretarului general al Guvernului, Dan Mihalache,  erau acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese şi averi nejustificate.

Acuzaţiile au venit  în prima zi de campanie electorală pentru alegerile palamentare.

Cine este succesoarea lui Mihalache?

Andreea Ioana Lambru, cea care îi succede  lui Dan Mihalache în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, are 27 de ani, a fost director de cabinet al lui Radu Stroe, este secretar general adjunct al PNL şi director comercial la Sucursala de Administrare şi Întreţinere a Fondului Imobiliar a RA-APPS.

Lambru s-a născut la 12 Aprilie 1985. În 2008 a absolvit Universitatea Româno - Americană, Facultatea de Economie Generală.

În perioada 2006-2007, a fost referent la  Administrarea domeniului public şi privat sector 4, Bucureşti, iar apoi, până în 2009, a fost project manager la Prospero, Bucureşti.

Din 2009 până în 2011 a fost director de cabinet al secretarului general al PNL, care la acea vreme era Radu Stroe, iar în mai 2011 a devenit secretar general adjunct al Partidului Naţional Liberal.

Potrivit declaraţiei de avere, Lambru are un autoturism Peugeot 207, iar în anul fiscal precedent a încasat 29.389 de lei de la PNL.
 

 

  Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza