Dan Barna: Trebuie să facem o schimbare majoră în clasa politică

Candidatul USR PLUS la Președinția României, Dan Barna, a fost invitatul Ruxandrei Săraru la emisiunea "Oameni care mişcă România - candidaţii la funcţia de preşedinte se prezintă".

Adăugat: 14 August 2019
Ultima actualizare:14 August 2019

Politica Romaneasca
Foto: Ruxandra Săraru, realizatoarea emisiunii Oameni care mișcă România și Dan Barna, candidatul USR PLUS
trimite pe mail

Radio România Actualităţi lansează proiectul editorial "Oameni care mişcă România - candidaţii la funcţia de preşedinte se prezintă". Postul public de radio a adresat candidaţilor la cea mai înaltă demnitate publică invitaţia de a participa la câte o ediţie a emisiunii "Oameni care mişcă România", realizată de Ruxandra Săraru.

Astfel, oferim ascultătorilor, chiar din această perioadă pre-electorală, ocazia de a fi informaţi direct de la sursă cu privire la principalele proiecte şi intenţii asumate de candidaţi.

Invitatul ediţiei de marți, 13 august a fost Dan Barna, care a vorbit despre proiectele sale în calitate de candidat al USR-PLUS la funcția de președinte al României.

“Îmi asum aceasta candidatura, pentru ca vreau ca cele doua milioane de oameni care au votat USR-PLUS la alegerile europarlamentare si multe alte sute de mii si sunt convins milioane care înteleg ca în România trebuie sa facem o schimbare majora în clasa politica ca sa mergem mai departe. Ca am ajuns pâna aici, mai repede sau mai încet, ca se putea mai bine, fara îndoiala, dar miza reala este sa avem putere acum sa facem o schimbare care sa ne duca mai departe”, a spus Barna.

El a vorbit despre o Românie a responsabilității, cu obiective bine definite.

“România mea este România asumarii si a responsabilitatii si a capacitatii de a face lucruri nu de a le bloca. E foarte important lucrul acesta: sa te uiti întotdeauna la obiectiv si sa nu te uiti doar la propriul buric sau la propriile sireturi. În momentul în care reusesti sa ridici capul spre orizont, chiar ai o sansa si poti sa gasesti o cale. Daca stai numai înghesuit în amaraciunea, ambitia, orgoliul personal, pasesti foarte putin. Si lucrând zece ani în Comisia Europeana, apoi în 2006 am avut ocazia sa întâlnesc un alt coleg si am fondat o companie de consultanta, fonduri-structurale.ro, cel mai mare site din România si asta a facut ca timp de zece ani pornind de la zero, noi doi, apoi am angajat un om, apoi doi, apoi patru, sa ajungem una dintre primele trei companii din România de proiecte europene. Faceam si instruiri, formari pentru fonduri europene. Cei care sunt în domeniu ne cunosc foarte bine. Site-ul e principala sursa din România a ceea ce înseamna accesare fonduri europene si, bineînteles, consultanta pentru clienti. A fost o experienta de zece ani fabuloasa la finalul careia, în 2016, a venit un telefon în ziua de Pasti, de la premierul de atunci, Dacian Ciolos, care îmi spunea: 'Nu va cunosc, dar am auzit ca sunteti unul dintre cei mai buni pe fonduri europene. Nu vreti sa veniti secretar de stat în guvernul meu?" Si de acolo a început povestea politica”.

Dan Barna își propune reconstruirea încrederii în România și militează pentru readucerea în țară a românilor plecați în afara granițelor.

“Programul meu si ceea ce propun eu României este sa retransformam tara sau sa o transformam, depinde cum privim, într-o tara în care sa îti placa sa traiesti. Astazi 50% din tinerii de liceu îsi vad viitorul în afara României; 50%, este cel mai dureros procent pe care poate sa îl aiba o tara, sa stii ca jumatate din tinerii ei vor sa plece ca obiectiv primar al terminarii studiilor. Or daca nu schimbam acest procent nu avem nicio sansa. Am fost în diaspora lunile trecute, si la Londra, dar si la Roma, si la Bruxelles, dar si în sudul Spaniei, discutând si cu muncitori din constructii si cu muncitori care lucreaza în corporatii, 80% din ei nu au plecat din cauza salariului, 80% din ei au plecat pentru ca nu mai aveau încredere în România si nu mai aveau încredere ca ar putea sa îsi creasca copiii aici si de fapt despre asta e vorba, despre perspectiva de a construi o guvernare si a avea un presedinte de tara care sa poata sa reconstruiasca aceasta încredere ca lucrurile pot sa mearga bine; despre asta e vorba”

România are nevoie de un președinte implicat

Întrebat de realizatoarea emisiunii, Ruxandra Săraru, ce fel de președinte își propune să fie, Dan Barna a spus că președintele țării ar trebui să fie implicat în aproape toate activitățile de zi cu zi.

“Un presedinte implicat este ceea ce vad eu ca fiind necesar în momentul de fata în România, pentru ca presedintele nu conduce guvernul, dar presedintele este cel care da directia unei natiuni si are acest instrument al mesajului si al cuvântului si al prezentei care este foarte important într-o tara precum este România. Din aceasta perspectiva, eu consider ca presedintele tarii trebuie sa fie implicat aproape în activitatile de zi cu zi, adica si la o deschidere de brutarie cu o poveste frumoasa a antreprenorului si la un eveniment, nu stiu, dramatic si la un protest semnificativ, pentru ca oamenii au nevoie sa vada ca sunt reprezentati de încrederea pe care i-au pus-o în presedinte. Eu cred ca presedintele tarii nu trebuie sa fie prezent doar în situatiile de criza si trebuie sa fie prezent în viata cotidiana a comunitatii. Atunci avem o tara pe care eu mi-o doresc civilizata. România are cumva o revolutie neterminata si spun asta pentru ca bunastarea nu se refera doar la banii din portofel, bunastarea se refera la capacitatea de a putea sa ai o tara civilizata, civilizat înseamna spitale curate, înseamna autostrazi, înseamna scoli bune, înseamna un stat care îti asigura siguranta, cum din pacate nu se mai întâmpla”, a conchis Dan Barna.

Video: Emisiunea "Oameni care mișcă România", ediția din 13 august 2019, realizată de Ruxandra Săraru. Invitat: Dan BarnaAutor:
Luminiţa Voinea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
14 August 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza