Curtea Constituţională din Republica Moldova a validat alegerile parlamentare

În Republica Moldova, Curtea Constituţională a confirmat, ieri, rezultatele alegerilor parlamentare de acum două săptămâni şi a validat mandatele celor 101 deputaţi.

Adăugat: 10 Martie 2019
Ultima actualizare:10 Martie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Instanţa a respins contestaţiile depuse de opoziţia pro-europeană, reprezentată de Blocul Electoral ACUM, care a cerut anularea alegerilor şi invalidarea mandatelor deputaţilor aleşi în cinci circumscripţii uninominale.

Astfel, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale în viitorul Parlament de la Chişinău, Partidul Socialiştilor, filo-rus, va deţine 35 de mandate, Partidul Democrat, de la guvernare, 30, Blocul ACUM, în opoziţie, 26, iar Partidul "ŞOR" 7 mandate, 3 mandate le-au revenit deputaţilor independenţi.

De notat că în ziua validării rezultatelor scrutinului blocul electoral ACUM a depus o serie de contestaţii la Înalta Curte prin care a cerut anularea alegerilor şi invalidarea mandatelor de deputat din cinci circumscripţi electorale, inclusiv în două destinate alegătorilor din stânga Nistrului, unde au semnalat transportarea masivă a votanţilor şi cazuri de cumpărarea voturilor.

Curtea însă a respins aceste contestaţii.

Chiar dacă au recunoscut că au avut loc unele încălcări, atât în perioada campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor, reprezentanţii Partidului Democrat de guvernare şi ai Partidului Socialiştilor de orientare pro-rusă au menţionat că acestea au avut loc din cauza legislaţiei imperfecte şi nu pot influenţa rezultatul final al alegerilor.

După mai bine de o oră de deliberări, Curtea Constituţională a decis validarea rezultatelor scrutinului.

Amintim că în urma alegerilor din 24 februarie, Partidul Democrat i-a trimis repetat invitaţii Blocului ACUM la negocieri pentru a crea o majoritate parlamentară, invitaţie respinsă de fiecare dată.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă PD negociază şi cu PSRM referitor la o eventuală majoritate parlamentară, despre care mai mulţi experţi au opinat că ar fi cea mai probabilă.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza