Curtea Constituţională amână decizia privind referendumul pentru 12 septembrie

Curtea Constituţională a amânat până pe 12 septembrie decizia privind validarea referendumului.

Adăugat: 3 August 2012
Ultima actualizare:7 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reunită joi, Curtea Constituţională a amânat din nou luarea unei decizii privind referendumul din 29 iulie, privind demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a solicitat reverificarea tuturor listelor electorale şi a decis să amâne pentru  data de 12 septembrie orice decizie în privinţa referendumului.

Curtea  a cerut  Guvernului ca până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul de la 29 iulie.

Până atunci, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar şi Traian Băsescu preşedinte suspendat.

Judecătoarea CCR, Aspazia Cojocaru, a declarat la ieşirea din sediul Curţii, că, în opinia sa, referendumul trebuia anulat pentru că totul s-a bazat pe ''date false''.

''După mine trebuia anulat referendumul, dar în rest, acum, aşteptăm, pentru că totul s-a bazat pe date false'', a spus judecătoarea.

Aspazia Cojocaru a confirmat că instituţiile competente trebuie să transmită Curţii datele exacte privind numărul alegătorilor.

În răspunsul trimis Curţii Constituţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor precizează că nu are competenţe în actualizarea listelor electorale permanente, dar nu exclude ca în listele electorale să fie înscrise persoane decedate sau cetăţeni români care au plecat din ţară şi şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Jjudecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiate contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional.

Printre contestaţiile respinse sunt şi cele formulate de PSD şi PNL, preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, Liga Internaţională a Românilor şi Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Judecătorii s-au reunit prima dată în şedinţă, miercuri, pentru a decide validarea sau invalidarea referendumului.

Decizia a  fost amânată miercuri seara, deoarece Curtea a considerat că are nevoie de informaţii suplimentare, pe care le aşteaptă de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Ministerul de Interne.

"În toate dosarele de contestaţii se spune că cifra luată în calcul de BEC cu numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale permanente este mai mare decât cea reală şi că cei de la Statistică ar avea alte cifre, în urma recensământului care s-a efectuat anul trecut. De la ei am cerut să ne spună care este cifra pe care o deţin şi am cerut şi de la Ministerul de Interne, pentru că ei sunt cei care ţin evidenţa populaţiei", a spus Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale.

MAI: Numărul de persoane aflate pe listele electorale la 29 iulie, 18.292.514

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

"Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Rezultate finale ale referendumului: 46, 24 % prezenţă la vot
   
BEC a dat publicităţii datele finale ale referendumului, care au fost transmise Curţii Constituţionale pentru a decide asupra validării sau invalidării referendumului.

Potrivit datelor finale ale referendumului, prezentate de Biroul Electoral Central, prezenţa la vot a fost de 46, 24 % din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, reprezentând 8.459.053 de cetăţeni.

Dintre aceştia, au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, 7.403.836 de oameni, reprezentând  87,52%, iar împotriva demiterii 943.375, reprezentând 11,15%.

S-au întregistrat 111.842 voturi nule,  reprezetând 1,32%.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale este de 18.292.464, potrivit BEC.

Potrivit legii, pentru validarea referendumului, era necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 50 la sută plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste.

USL a contestat referendumul

Preşedintele Camerei Deputaţilor,  Valeriu  Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus, miercuri,  la Curtea Constituţională  o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie 2012.

Pentru a nu exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale, USL nu a dorit să facă public conţinutul sesizării.

În declaraţii anteriorare, lideri ai USL au spus că decizia Curții Constituționale privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu trebuie fundamentată în concordanță cu datele de la Institutul Național de Statistică cu privire la recensământul din 2012, cu cele deţinute de Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi cu cele oferite de instanţele judecătoreşti referitoare la persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de a vota.

Potrivit USL, datele recensământului din 2012 arată că numărul alegătorilor cu drept de vot a scăzut la aproximativ 16,5 milioane de cetăţeni, ceea ce ar face ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să fie validat.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Reporter:
Mădălina Verman
Adăugat:
3 August 2012
Ultima actualizare:
7 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza