Cum votează cetăţenii români aflaţi în străinătate?

Cetăţenii români pot vota în străinătate la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Adăugat: 17 Iulie 2012
Ultima actualizare:17 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit Ministerului  Afacerilor Externe cetăţenii români aflaţi în străinătate pot vota la Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, la ambasadele şi oficiile consulare ale României din străinătate.

Documente necesare:

Documente necesare pentru votare

►Paşaportul simplu

►Paşaportul de serviciu sau

►Paşaportul diplomatic sau

►Cartea de identitateMinisterul Afacerilor Externe face un apel public către cetăţenii români care se află în străinătate să verifice valabilitatea documentelor de identitate pe care le deţin şi să facă demersurile necesare pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile noastre consulare pentru reactualizarea în timp util a acestora.

Pentru exercitarea votului, alegătorul trebuie să meargă la secţia de votare, urmând să fie înscris pe un tabel electoral cuprinzând: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, fiecare alegător semnând de prezenţă în acest tabel.

Membrii biroului electoral verifică dacă este cetăţean român - pe baza actului de identitate pe care îl prezintă, fiind verificat în egală măsură dacă actul de identitate respectiv este valabil.

În momentul prezentării la secţia de votare, alegătorului i se înmânează ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi buletinul de vot, care trebuie să aibă aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare.

După încheierea procesului electoral, listele electorale sunt înaintate Autorităţii Electorale Permanente.
Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă este cea care verifică informaţia, verifică listele şi poate spune dacă, pe aceste liste, figurează cetăţeni care au votat de mai multe ori.

Atenţie! Cetăţenii români care  votează de mai multe ori în ziua referendumului este pasibil de închisoare de la 6 luni la 5 ani, în conformitate cu Legea nr. 3/2000, articolul 54, alin. 1 şi 2.

Informaţii actualizate privind atribuţiile MAE în cadrul Referendumului naţional, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, lista şi adresele secţiilor de votare, precum şi alte elemente utile pentru votantul din străinătate se regăsesc pe site-ul MAE, în secţiunea „Referendum 2012”
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza